UDMR cere, din nou, radierea "statului naţional" din Constituţie

Congresul al XI al UDMR a adoptat o rezoluţie cu privire la propunerile organizaţiei pentru modificarea Constitutiei României, recomandând, din nou, radierea conceptului statului naţional din articolul 1 din Constituţie.

Adăugat: 26 Mai 2013
Ultima actualizare:26 Mai 2013

trimite pe mail

În discursul său, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a cerut din nou,  stergerea sintagmei de "stat naţional" din noua Constitutie, şi recunoaşterea minorităţile naţionale ca parte integrantă a statului.

Totodată Hunor a reafirmat dorinţa UDMR pentru autonomie teritorială şi a solicitat ca drepturile minorităţilor să fie garantate de Constituţie.

De asemenea, Kelemen Hunor a cerut recunoaşterea limbii minorităţilor ca limbi oficiale regionale.

O altă revendicare a UDMR este cea referitoare la imnul şi steagul secuiesc, pentru care, liderul UDMR a spus că nu mai vrea să dea explicatii.

În ceea ce priveşte dorinţa maghiarilor de obţinere a autonomiei, liderul UDMR a subliniat că Uniunea este cea care trebuie să creeze cadrul juridic pentru aceasta.

”Noi vedem posibilitatea dezvoltării în autonomie, autonomia este zălogul menţinerii noastre, autonomia culturală, teritorială. Cadrul juridic noi trebuie să-l creăm, motiv pentru care este importantă elaborarea unor planuri amanunţite şi înaintarea catre Parlament”, a atras el atenţia.

Liderul UDMR a apreciat faptul că toate mesajele invitaţilor de la Congres au pledat pentru identificarea unor soluţii comune la problemele cu care se confruntă societatea românească.

”Cel mai important lucru este ca toţi invitatii noştri au recunoscut şi au subliniat că suntem reprezentanţii legitimi ai comunităţii maghiare din România, că vor să avem o colaborare, un dialog, chiar şi în cazul în care nu ne înţelegem. Eu cred că au fost mesaje corecte, constructive”, a mai spus Kelemen Hunor, poterivit corespondentului RRA.

Amintim că la evenimentul UDMR au participat şi cei doi preşedinţi ai USL, premierul Ponta şi liderul PNL, Crin Antonescu.

Ponta regretă că UDMR nu este la guvernare

În mesajul său, premierul Victor Ponta a declarat că UDMR va rămâne reprezentantul legitim şi partenerul de dialog pentru autorităţile statului român.

El şi-a exprimat regretul că UDMR nu este la guvernare.

"Responsabilitatea mea e egală faţă de dumneavostră, responsabilitatea mea faţă de Covasna şi Harghita e aceeaşi ca faţă de Gorj sau Teleorman şi din acest punct de vedere vreau să păstram diaolgul şi să găsim soluţiile împreună şi să stabilim lucurile cu sinceritate şi cu intenţia de a evita conflictele şi de a găsi soluţiile cele mai bune",  a spus premerul la Congresul UDMR.

Antonescu pledează pentru un dialog cu UDMR

"Îmi pare rău că nu suntem acum la guvernare aşa cum ar fi trebuit să fim, împreună,  dar deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă", a spus Ponta.

La răndul său, liderul liberal, Crin Antonescu, a precizat că vorbeşte în calitate de preşedinte al PNL şi nu în calitate de persoană.

El  a pledat pentru un dialog cu Uniunea şi a punctat că o Românie puternică înseamnă o comunitate maghiară puternică.

"Dacă noi, majoritatea românească, vrem o Românie puternică, asta înseamnă şi o comunitate maghiară puternică, pentru că au plecat germanii şi România este mai slabă, au plecat evreii şi România este mai slabă", a afirmat Crin Antonescu.Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza