Ucraina vrea să reia procesul de aderare la NATO

Premierul Arseni Iaţeniuk a precizat că guvernul va înainta parlamentului un proiect de lege pentru reluarea aderării la NATO.

Adăugat: 29 August 2014
Ultima actualizare:29 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ucraina a anunţat că intenţionează să reia procesul de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Premierul Arseni Iaţeniuk a precizat că guvernul va înainta parlamentului un proiect de lege în acest sens, care va stipula inclusiv anularea statutului de "ţară nealiniată'', relatează France Presse.

Anunţul a fost primit favorabil la Bruxelles.

"NATO sprijină Ucraina şi nu închide uşa aderării", a declarat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, la capătul unei reuniuni de urgenţă.

De altfel, relaţiile Alianţei cu Rusia par să fie tot mai reci, pe fundalul dovezilor care ar demonsta implicarea Moscovei în evenimentele din Ucraina.

"Este evident că trupe şi echipamente militare au tecut ilegal graniţa în estul şi sud-estul Ucrainei. Nu este un incident izolat, ci parte a unui plan periculos, întins pe durata mai multor luni, cu scopul de a destabiliza statul suveran Ucraina. Forţe ruse sunt implicate direct în operaţiuni militare. Rusia continuă să livreze separatiştilor tancuri, vehicule blindate sau lansatoare de rachete. Astăzi exprimăm suportul neondiţionat pentru Ucraina, iar la summitul din Ţara Galilor, de săptămâna viitoare, ne vom întâlni cu preşedintele Poroşenko, pentru a-l asigura de tot sprijinul pe care îl oferă NATO", a spus Rasmussen.

Mai mulţi aliaţi vor contribui financiar pentru modernizarea armatei ucrainene, a adăugat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Situație gravă în Ucraina

În paralel cu diferitele reuniuni consacrate situaţiei din Ucraina, în teritoriu situaţia se agravează de la zi la zi.

Vineri după -amiază, o parte din locuitorii oraşului sud-estic Mariupol părăseau în grabă localitatea, după ce rebelii separatişti au avansat în regiune.

Putin cere încerea dialogului

Rusia susţine în continuare că dovezile prezentate de NATO care ar demonstra implicarea în operaţiunile insurgenţilor din estul Ucrainei ar fi manipulate.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut din nou începerea imediată a dialogului între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor separatiste, după cum relatează corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleleavschi.

Vorbind astăzi la forumul de tineret de al Seligher, Vladimir Putin a declarat că evenimentele din Ucraina au fost declanşate de decizia fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a amâna semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru a reanaliza riscurile economice pe care le comportă, situaţie în care Statele Unite şi Uniunea Europeană, sprijinindu-se pe elemente radicale şi naţionaliste ucrainene, au organizat o lovitură de stat.

Cei care nu au fost de acord cu schimbarea neconstituţională a puterii sunt reprimaţi acum cu ajutorul forţei militare brute, a adăugat liderul de la Kremlin, care a comparat acţiunile Kievului în Ucraina de Est cu cele ale Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice, informează corespondentul RRA, Alexandr Beleavski.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
29 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza