TVA mai mic pentru serviciile turistice

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri mai multe acte normative cu mare impact social, între care scãderea TVA la serviciile turistice de la 9 la 5%.

Adăugat: 5 Octombrie 2018
Ultima actualizare:5 Octombrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Viorica Dãncilã a precizat cã această mãsurã vine în sprijinul industriei turismului.

"Luãm astãzi încã decizie imporantã pentur sprijinirea acestui sector. Reducerea cotei taxei pe valoare adãugatã la 5% pentru cazare, servicii de restaurant, dar şi pentru utilizarea facilitãţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative. România va avea astfel cea mai redusã cotã de TVA din Uniunea Europenã aplicatã în turism, iar experienţa din anii trecuţi dovedeşte cã scãderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie", a spus premierul.

Reduceri pentru obligaţiile fiscale plătite anticipat

Aceeaşi ordonaţã de urgenţã mai prevede şi reducere cu 10% a obligaţiilor fiscale, dacã persoanele fizice le vor plãti anticipat şi integral.

Cei care primesc notificãri de la ANAF luna viitoare vor beneficia de reducere dacã plãtesc pânã la 15 decembrie, iar cei care primesc decizii de impunere în luna februarie a anului viitor vor beneficia de reducere pânã la 31 martie 2019.

Bani pentru producătorii agricoli

Miniştrii au mai stabilit şi sumele de bani care vor fi date în avans producãtorilor agricoli.   

"Agenţia de Plãţi şi Intevenţie pentru Agriculturã va putea acorda începând cu 16 octombrie anul acesta, în sectorul vegetal, pentru schema de platã unicã pe suprafaţã, 102,5 euro pe hectar, plata pentru tinerii fermieri - 25,8 euro pe hectar. Schema de ajutor pentru speciile ovine, caprine, plãţile directe pentru aceastã schemã de sprijin au un plafon alocat de 56 de milioane - 100 mii de euro. Prin aplicarea acestor prevederi se va pemite beneficiarilor plãţilor sã îşi elaborreze propriul plan de afaceri şi programul de dezvoltare pe termen scurt, în condţiile care cunosc nivelul sumelor pe care urmazã sã le primeascã", a spus elu Barbu, purtãtorul de cuvânt al Guvernului..

Guvernul a mai alocat din rezerva aflatã la dispoziţia sa şi 1,17 milioane de lei pentru refacerea şcolii Gimanziale din  localitatea Dorobanţu, din judeţul Tulcea,?i 210 mii de lei pentru comuna Sohodol din judeţul Alba pentru cumpãrarea terenurilor pe care se aflã deja instituţii publice.

Măsuri pentru desfăşurarea referendumului

Premierul Viorica Dîncilã a mai amintit, la începutul şedinţei de guvern, cã executivul a luat toate mãsurile necesare pentru asiguararea, în bune condiţii, a referendumului privind modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei.

Viorica Dãncilã a arãtat cã autoritãţile au respectat pânã acum calendarul propus în ceea ce priveşte pregãtirea tehnicã.

"Vrem sã asigurãm o cât mai bunã organizare a acestei consultãri publice, astfel încât opinia cetãţenilor sã fie cât mai fidel reflectatã de rezultatul votului. Aceastã consultare amplã are loc ca urmare a unui demers venit din partea societãţii şi nu se îndreaptã împotriva unei minoritãţi. Tema familiei are puternice rezonanţe în valorile noastre tradiţionale şi în conştiinţa poporului român. Am încredere cã instituţiile statului îşi vor face datoria pentru a asigura buna organizare şi desfãşurare a referendumului", a spus Dăncilă.

Referendumul privind modificarea Constituţiei va avea loc sâmbãtã şi duminicã, 6 şi 7 octombrie.

 Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
5 Octombrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza