Turul al doilea pentru prezidenţialele din Croaţia

Duminică, în Croaţia au fost alegeri prezidenţiale. Datele preliminare arată că va exista un al doilea tur de scrutin.

Adăugat: 28 Decembrie 2014
Ultima actualizare:29 Decembrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Potrivit datelor preliminare, pe care le-a publicat Comisia Electorală Centrală din Croaţia, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, organizate duminică 28 decembrie, actualul preşedinte Ivo Josipovic a obţinut un avantaj minim faţă de contracandidatul său, Kolinda Grabar Kitarovic.

Astfel, Ivo Josipovic şi doamna Kolinda Grabar Kitarovic vor participa în cel de-al doilea tur de scrutin, care va fi organizat la 11 ianuarie 2015. După numărarea voturilor din 99,6% din secţiile de votare, Josipovic a câştigat 38,50% din voturi, Kolinda Grabar Kitarovic 37,17% din voturi, Ivan Sincic 16,44%, iar Milan Kujundzic 6,28% din voturi.

Mica ţară balcanică şi ultima membră a Uniunii Europene este într-o gravă criză economică, aşa că principalii candidaţi au promis să lucreze pentru a rezolva acest impas.

Patru candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială din Croaţia, ţară care din 2008 este în recesiune continuă şi în care rata şomajului este de 20%, jumătate din tineri neavând de lucru.

Sondajele îl dau ca favorit pe actualul preşedinte, cel care şi-a condus ţara în Uniunea Europeană în 2013, social-democratul Ivo Josipović, de 57 de ani, jurist şi compozitor, care încearcă acum să obţină un al doilea mandat de cinci ani.

El ar urma să se confrunte în turul al doilea cu candidata taberei conservatorilor, Kolinda Grabar Kitarovici, de 46 de ani, fostă şefă a diplomaţiei croate şi ambasador la Washington.

Amândoi au promis să îndrepte situaţia economică, deşi, potrivit Constituţiei, preşedintele are puteri limitate: este comandantul suprem al armatei şi conduce politica externă alături de guvern.

Ceilalţi doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Croaţiei sunt un naţionalist de 57 de ani, Milan Kujundľić şi un tânăr eurosceptic, militant al societăţii civile, în vârstă de numai 24 de ani - Ivan Vilibor Sinčić, care s-a opus evacuării din apartamente a oamenilor care nu şi-au mai putut plăti creditele.Autor:
Laurenţiu Văduva
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 Decembrie 2014
Ultima actualizare:
29 Decembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza