Turneul asiatic al premierului, la final. Cât vor investi chinezii în România?

Chinezii vor investi peste un miliard de dolari în România, în timp ce KazMunaiGaz va face investiţii la Rompterol, după cum a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.

Adăugat: 3 Iulie 2013
Ultima actualizare:3 Iulie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Intrevederea delegatiei conduse de premierul Victor Ponta cu delegatia chineza condusa de Sun Zhengcai
trimite pe mail

Turneul asiatic al premierului Victor Ponta se  încheie miercuri, cu participarea la deschiderea unui forum economic, care se va desfăşura la Chongqing.

Chinezii au fost convinşi să investească un miliar de dolari în complexul energetic de la Rovinari, iar proiectul a două noi grupuri la Centrala Nucleară de la Cernavodă a suscitat, de asemenea, interesul gazdelor.

Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, şeful Guvernului României a punctat şi alte câteva proiecte, în care investitorii din cele patru state asiatice vizitate vor să se implice.  

"Cel mai avansat este cel legat de investiţia firmei din Kazahstan, KazMunaiGaz, la Rompterol; acolo, noi am reuşit, guvernul acutal, să rezolvăm un diferend care exista de foarte mulţi ani şi, dincolo de banii pe care-i încasăm pentru acţiuni, este vorba de un fond de investiţii de un miliard de dolari, pus la dispoziţie de partea kazacă, şi acest fond este practic palpabil, va avea loc în perioada următoare. În Azerbaidjan, sper că nu am ajuns prea târziu, pentru că interesul Companiei Socar, compania naţională azeră, pentru Oltchim a existat în 2009. Din păcate, au cam fost goniţi atunci. Ne-au promis, că vin din nou, însă este un pic cam târziu. În Uzbekistan, există fonduri importante şi au fost prezenţi reprezentanţii companiilor româneşti şi IT, din infrastructură, pentru a participa acolo la proiectele finanţate de statul uzbek, iar în Hong Kong am discutat în special despre produsele agroalimentare, la Hong Kong este acum cea mai mare bursă a vinului şi România chiar are posibilitatea să vândă pe piaţa chineză; vă daţi seama, o piaţă uriaşă, în care producţia României nici nu s-ar simiţi foarte mult, dar pentru noi, acasă, ar fi un lucru extraordinar", a spus Ponta pentru Radio România Actualităţi.

Interviul integral cu premierul Victor Ponta poate fi ascultat în prima pagină a site-ului, secţiunea AUDIO (dreapta sus).

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova, va semna un memorandum de parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Chinei, care este pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile în străinătate.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
3 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza