Turcia primeşte trei miliarde de euro pentru refugiaţi

Trei comisari europeni se află astăzi într-o vizită în Turcia, care se va concentra pe componenţa umanitară, ajutorul pentru refugiaţii din Siria şi Irak, dar şi pe relaţiile strategice dintre Bruxelles şi Ankara.

Adăugat: 25 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:25 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Federica Mogherini, comisarul pentru politică de vecinătate și negocieri în vederea extinderii
trimite pe mail

Comisia Europeană a propus acordarea celor trei miliarde de euro Turciei pentru refugiaţii din această ţară din venituri de la bugetul UE, dar şi din contribuţii ale statelor membre, informează corespondenta RRA la Bruxelles.

Italia s-a opus ca banii să fie alocaţi şi din contribuţia ţărilor UE.

În Turcia, comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Federica Mogherini, a anunţat astăzi că suma de 3 miliarde de euro va fi disponibilă într-o perioadă de timp rezonabilă.

Discuţiile continuă, a precizat doamna Mogherini, şi a spus că aceşti bani vor servi strict proiectelor pentru refugiaţi.

Totodată, şefa diplomaţiei europene a făcut apel la încetarea imediată a focului în sud-estul Turciei dintre trupele forţelor de securitate turce şi rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Cei trei comisari europeni - Federica Mogherini, comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides şi comisarul pentru extindere, Johannes Hahn - se întâlnesc şi cu liderii partidelor politice, dar şi cu cei ai comunităţilor religioase şi etnice din sud-estul ţării.

UE a solicitat deja Turciei să participe la securizarea frontierelor externe, pentru a opri intrarea jihadiştilor prin această ţară.

De altfel, înaintea vizitei celor trei comisari, Turcia le-a cerut aliaţilor săi occidentali să-şi intensifice eforturile pentru a stopa intrarea jihadiştilor, după ce militari turci au arestat peste 20 de persoane suspectate că sunt jihadişti ai organizaţiei teroriste Statul Islamic.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza