Trenul Regal a sosit în Gara de la Alba Iulia

La Alba Iulia au început manifestările pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

Adăugat: 1 Decembrie 2018
Ultima actualizare:1 Decembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un gând bun tuturor românilor care sărbătoresc Centenarul la mii de km distanţă.

Îi salutăm, La Mulţi Ani tuturor! Sunt mulţi români pe drum acum, în ţară, pentru a participa la evenimentele dedicate Unirii.

La Alba Iulia, încă din zorii zilei au început manifestările pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

În ciuda gerului pătrunzător, oamenii se strâng în număr tot mai mare la Alba Iulia.

Am primit în urmă cu câteva minute fotografii făcute în gara din Alba Iulia de către Carmen Vulcan. Oamenii sunt îmbrăcaţi gros, dar toată lumea zâmbeşte.

Şi în gara din oraş este multă lume, pentru că aici urmează să sosească Trenul Regal. Vedem acum dacă a şi ajuns, de la Carmen Vulcan. Bună dimineaţa şi La Mulţi Ani!

Carmen Vulcan (reporter RRA):  Bună dimineaţa! La Mulţi Ani România! La Mulţi Ani tuturor românilor! Cu puţin timp în urmă a sosit Trenul Regal aici, în gara din Alba Iulia, care i-a adus în această zi de mare sărbătoare centenară în capitala Marii Unirii pe membri ai familiei regale a României.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu şi alţi membri ai familiei regale au fost întâmpinaţi de oficialităţile locale din Alba Iulia, dar şi de foarte mulţi oameni care au venit cu tricolor, cu poze ale Regelui Ferdinand, cu steagul Casei Regale, cu steagul cu chipul lui Avram Iancu, îl văd chiar acum în faţa ochilor, şi cu sufletul deschis să întâmpine familia regală, aşa cum se cade la noi, cu pâine şi sare, pentru că este o tradiţie la noi la români.

Această călătorie, astăzi, de 1 Decembrie, a familiei regale a României, cu trenul spre Alba Iulia, îşi doreşte să onoreze memoria celor care în urmă cu exact 100 de ani înfăptuiau idealul naţional al românilor: Marea Unire. Trenul Regal a fost remorcat de o locomotivă cu abur, din seria Pacific, fabricată în anul 1922, în Germania. Interesant e faptul că la încoronarea Regelui Ferdinand I Întregitorul şi a Reginei Maria ca regi ai României Mari, eveniment care a avut loc în data de 15 octombrie 1922, aici, la Alba Iulia, în Catedrala Încoronării, Trenul Regal care i-a adus atunci pe Majestăţile Lor în capitala Unirii a fost remorcat de o locomotivă cu abur din aceeaşi serie cu cea de astăzi. Locomotiva cu abur a fost tractată, pentru siguranţă, şi de o locomotivă diesel.

Ea a fost restaurantă - locomotiva cu abur - special în acest an pentru Centenarul Marii Uniri. De aici, membrii familiei regale merg spre Cetatea Alba Carolina, unde, la ora 10:00, vor participa la Te Deumul în chiar catedrala unde au fost încoronaţi străbunii Principesei Margareta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Vor lua parte şi la alte manifestări importante din programul zilei.

Trebuie să amintesc că la ora 10:45, la Sala Unirii, va fi reconstituit momentul istoric al primirii soliilor din Cetăţile de Scaun, unde se va da citire şi Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la 1 Decembrie 1918.

La ora 15:00 va fi inaugurat Monumentul Unirii, iar cel mai aşteptat moment va fi, bineînţeles, cel de la 15:30, la ceremonia militară, cea mai grandioasă organizată până acum la Alba Iulia, la care vor participa peste 1.800 de militari.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Decembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza