Tratatul de guvernanţă fiscală, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat, marţi, semnarea de către România a Tratatului european de stabilitate, document care urmează să fie semnat şi de preşedintele Traian Băsescu.

Adăugat: 28 Februarie 2012
Ultima actualizare:28 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a spus că documentul prevede regula unui deficit maxim de 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a spus că s-a obţinut, din partea României,  participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare.

"S-a obţinut din partea României, în urma negocierilor desfăşurate, participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare, în anumite condiţii. A fost unul dintre demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă şi a fi consultată", a precizat Suciu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, după consultările cu reprezentanţii partidelor pe această temă, că Tratatul european de guvernanţă fiscală trebuie semnat până la 1 martie, iar România nu mai poate întârzia luarea unei decizii.  

Preşedinţii partidelor care formează Coaliţia de guvernământ au semnat, la Palatul Parlamentului, în urmă cu o săptămână, protocolul politic privind ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, prin care se convine susţinerea semnării Tratatului de către preşedintele Traian Băsescu, în cadrul Consiliului European, din 1 martie 2012.

USL, de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul.

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a spus că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze documentul fără să analizeze consecinţele asupra României.
     
În document se precizează că implementarea tratatului, privind stabilitatea fiscală de către România, va da un semnal către investitorii străini în privinţa evoluţiei macroeconomice pe termen mediu şi lung, precum şi pentru întărirea credibilităţii României în plan european.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
28 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza