Tratamente noi pentru bolnavii care suferă de hepatita C

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se va realiza şi în România accesul la cele mai noi tratamente ale hepatitei C, terapii de care vor beneficia cu prioritate bolnavii care suferă de ciroză hepatică de tip C.

Adăugat: 21 Mai 2015
Ultima actualizare:21 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acces la cele mai noi tratamente pentru hepatita C şi pentru un număr mai mare de bolnavi, sunt măsuri cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern.

"Este vorba despre un act normativ care, practic, încheie seria necesară de modificări şi armonizări ale legislaţiei şi a adoptat cadrul necesar pentru noile terapii. Şi aici intru strict pe acest act normativ, care reglează faptul că în 2015 se pot încheia contracte cost-volum, cost-volum-rezultat, în limita creditelor de angajament aprobate la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Practic, această modificare de care vorbim va face posibilă includerea unui număr în tratament sau a unui număr mai mare de pacienţi, cu o rată de răspuns la tratament printre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice de tip C",  a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Bănicioiu a precizat că este vorba despre "tratamente inovative recent introduse în sistemele de sănătate din Europa".

Actul normativ vine în contextul unei adevărate urgenţe naţionale, a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 

"România a ajuns la un număr record de purtători de viruşi C, undeva la 650.000, chiar peste 650.000. Evident, asta explicam şi în şedinţa de guvern, nu toţi dezvoltă boala şi nu toţi dezvoltă boala în acelaşi timp, deci există prioritizări. Numărul de pacienţi care au dezvoltată boala, deci partea decompensată este undeva la 16.000. Pacienţii cu ciroză, ştiţi foarte bine că sunt o urgenţă terapeutică", a spus Nicolae Bănicioiu. 

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că un astfel de tratament va fi compensat în întregime.

Săptămâna viitoare Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar urma să finalizeze discuţiile cu importatorii şi producătorii de medicamente, pentru introducerea rapidă a noilor tratamente.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
21 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza