Traian Igaș: Nu este vorba despre o amânare a aderării la Spaţiul Schengen

Ministrul Internelor, Traian Igaş, a declarat, joi, că decizia Consiliului JAI de la Luxemburg nu înseamnă o amânare a aderării la Spațiul Schengen.

Adăugat: 9 Iunie 2011
Ultima actualizare:9 Iunie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Oficialul român susține că adoptarea concluziilor, de către miniştrii europeni de Interne, în forma convenită, reprezintă un semnal pozitiv.


"Nu este vorba despre o amânare a aderării la Spaţiul Schengen, pentru că nu acesta a fost subiectul pe agenda Consiliului pentru Justiței și Afaceri Interne. Dimpotrivă, faptul că miniştrii de interne au adoptat concluziile Consiliului în forma convenită reprezintă încă un semnal pozitiv, după votul majoritar din Parlamentul European, de ieri, 8 iunie. Am mulţumit preşedinţiei ungare şi statelor membre care ne-au susţinut pentru sprijinul constant acordat de-a lungul procesului de aderare, care a fost, în opinia noastră, unul complex şi dificil", a spus Traian Igaş.


Potrivit ministrului, decizia finală cu privire la data aderării României la Spaţiul Schengen se va lua, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an.


"Nu este o surpriză pentru nimeni că am îndeplinit toate cerinţele pentru a fi stat membru. Astăzi (n.r.joi) am primit recunoaşterea oficială a acestui lucru, prin vocea miniştrilor de interne din statele membre”, afirmă ministrul administrației și internelor.


Traian Igaș mai precizează, într-un comunicat de presă, că decizia finală cu privire la data aderării României la Spaţiul Schengen se va lua, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an.


Miniştrii de interne şi de justiţie din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, joi, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, concluziile Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria.


În document se recunosc eforturile făcute de România pentru îndeplinirea prevederilor acquis-ului Schengen, pe baza constatărilor făcute în rapoartele de evaluare, în cele 7 domenii aferente.


"Documentul concluzionează că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen", se arată în comunicatul transmis de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
9 Iunie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza