Traian Băsescu:Vom avea creştere economică în 2013, dacă reuşim să absorbim fonduri UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, că România va avea în 2013 o creştere economică de 2,5%, dacă se va reuşi absorbţia fondurilor UE.

Adăugat: 31 Octombrie 2012
Ultima actualizare:31 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că anul viitor este posibilă o creştere economică, dacă se vor absorbi fonduri europene, adăugând că stabilitatea macroeconomică a României se datorează sacrificiilor enorme făcute de români.
    
"Vom avea anul viitor o creştere economică de 2,5% dacă vom reuşi să absorbim fondurile europene. România a primit o apreciere foarte bună pentru că este una dintre ţările cu o situaţie macroeconomică stabilizată. L-am informat pe domnul preşedinte că această situaţie se datorează unor sacrificii enorme făcute de poporul român, dar sunt sacrifii care vor fi răsplătite pentru că acum România are condiţii pentru creştere economică", i-a spus Băsescu lui Schulz.
    
La rândul său, preşedintele Parlamentului European a apreciat indicatorii României privind datoria publică şi prognoza de creştere economică în 2013.

"Cred că cifrele României privind datoria suverană şi perspectiva de creştere sunt foarte bune. Credeţi-mă că multe state UE ar fi bucuroase să aibă asemenea cifre, o prognoză de 2,5% creştere pentru 2013 şi datorie suverană de 34,8% din PIB, cred", a spus Schulz.
    
Preşedintele PE a afirmat şi că în discursul său din Parlamentul României a exprimat încă o dată îngrijorarea sa privind dezbaterea despre perspectiva financiară a UE.
    
"Cred că PE este într-o largă majoritate angajat pentru susţinerea Politicii de Coeziune, pentru că acesta este cel mai bun instrument pentru creearea de investiţii private şi investiţii publice-private care să ducă la crearea de locuri de muncă. Pentru a stabiliza dezvoltarea, avem nevoie de instrumentul coeziunii", a mai spus Schulz.

Martin Schulz: România are tot dreptul să facă parte din Schengen

Traian Băsescu şi Martin Schulz au discutat şi despre problema Schengen.
    
"În problema Schengen, noi doi am luptat împreună în Consiliu (European - n.r.) pentru ca România să facă parte din această zonă. Repet faptul că poziţia Parlamentului European este că România şi-a îndeplinit pe deplin criteriile necesare şi are tot dreptul să facă parte din Schengen", a spus Schulz.
    
El a subliniat că deciziile ce se vor lua în săptămânile următoare în privinţa finanţării politicii de coeziune sunt de importanţă capitală pentru UE.
    
"Recunosc că poate cifrele PE sunt puţin cam ambiţioase, dar mai cred că viziunea sau cifrele unor membri, precum Marea Britanie, nu sunt atât de ambiţioase. Prin urmare, PE este pregătit să găsească un compromis just", a adăugat Schulz.
    
Preşedintele PE a mai menţionat că un subiect asupra căruia are aceeaşi viziune cu preşedintele Băsescu este acela că politica de coeziune este modalitatea prin care investiţiile publice şi private pot duce la creştere şi locuri de muncă.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe  preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
31 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza