Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni

Traian Băsescu revine la Cotroceni, după ce au fost îndeplinite toate procedurile legale pentru reluarea atribuţiilor constituţionale de preşedinte.

Adăugat: 28 August 2012
Ultima actualizare:13 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Decizia de invalidare a referendumului a fost citită, luni,  în plenul Parlamentului şi publicată în Monitorul Oficial în aceeaşi seară, moment în care interimatul lui Crin Antonescu a încetat.

Şedinţa de plen a început cu întărziere, reprezentanţii USL refuzând să participe pentru a nu se asigura cvorumul necesar pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale să poată citi hotărârea prin care CCR a invalidat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.

În cele din urmă, după aproape trei ore de amânări, judecătorul Ştefan Minea de la Curtea Constituţională a reuşit să citească decizia Curţii.

Şedinţa a fost deseori întreruptă

Amintim că şedinţa de plen a fost  întreruptă de două ori pentru a se asigura cvorumul de jumătate plus unu şi pentru consultări.

Consultările au fost cerute de viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu într-o încercare de a-şi convinge colegii din USL, lezaţi, cum spunea, de decizia injustă a Curţii Constituţionale, să renunţe la"boicotul individual", cum l-a numit şi să revină în sală.

De precizat că s-a reuşit cu dificultate convingerea unor parlamentari ai PSD şi PNL să revină în sală pentru asigurarea cvorumului, iar potrivit surselor, aceştia ar fi fost convinşi de telefoanele primite de la cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, ambii plecaţi din ţară la momentul şedinţei.

De altfel, după asigurarea cvorumului de şedinţă, chiar în timpul citirii hotărârii CCR de invalidare a referendumului, parlamentarii USL au părăsit sala.

Tăriceanu: Votul majorităţii, desconsiderat de CCR

Liderul grupului liberal din Cameră, Călin Popescu Tăriceanu a spus că parlamentarii USL au părăsit sala în semn de protest faţă de încălcarea de către Curtea Constituţională a unor norme elementare ale democraţiei.  
 
"Hotărârea Curţii Constituţionale desconsideră votul majorităţii cetăţenilor români încălcând astfel un principiu democratic fundamental, şi anume că democraţia se exprimă prin voinţa cetăţenilor" a declarat la ieşirea din sala de plen, Tăriceanu.   

De cealaltă parte, preşedintele PDL, Vasile Blaga, aprecia că raţiunea şi statul de drept au învins.  

"Mă bucur că se termină o acţiune politică care de două luni de zile a făcut foarte mult rău României" declara Blaga.

De precizat că la şedinţa extraordinară a Parlamentului au fost prezenţi pe lângă parlamentarii PDL, aproape toţi reprezentanţii UDMR, parlamentari ai UNPR şi ai grupului minorităţilor naţionale.

Potrivit legii, după ce Parlamentul a luat act de hotărârea CCR, aceasta este publicată în Monitorul Oficial, iar din momentul publicării, Traian Băsescu se reîntoarce la Cotroceni cu atribuţiile depline ale funcţiei de preşedinte al României.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 August 2012
Ultima actualizare:
13 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza