Traian Băsescu: Prioritatea SRI, prevenirea terorismului

Preşedintele Traian Băsescu a participat la şedinţa de bilanţ a SRI şi s-a declarat mulţumit de activitatea Serviciului "care nu a fluctuat în funcţie de majorităţile poltice".

Adăugat: 26 Martie 2013
Ultima actualizare:26 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că prioritatea majoră a Serviciului Român de Informaţii rămâne prevenirea actelor de terorism pe teritoriul României, adăugând că din punct de vedere al protecţiei împotriva atacurilor cibernetice SRI s-a consolidat în calitate de primă instituţie obligată să reacţioneze.

"Am participat, ca de obicei, la bilanţul SRI. Am constatat îndeplinirea obiectivelor care au fost fixate în CSAT pentru anul 2012. Consolidarea capacităţii SRI de a face faţă atât luptei anticorupţie, cât şi crimei organizate, ca partener al altor instituţii este, de asemenea, un lucru evident", a afirmat şeful statului, marţi, la prezentarea bilanţului SRI.

Preşedintele a mai spus că perspectiva retragerii trupelor NATO din Afganistan creează premisele ca şi frontiera de Est a UE şi a NATO să devină vulnerabilă la acte de terorism.

"Prioritatea majoră rămâne în continuare prevenirea actelor de terorism pe teritoriul României, plecând de la premisa că în momentul de faţă, ca urmare a Primăverii arabe, structuri teroriste sunt deja la frontiera de Sud a UE, iar perspectiva retragerii trupelor NATO din Afganistan creează premise pentru ca şi frontiera de Est a UE şi a NATO să devină vulnerabile din acest punct de vedere", a spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de activitatea SRI, care nu a fluctuat în funcţie de majorităţile politice şi a rămas ancorat în realizarea misiunii lui.

2012, un an greu pentru SRI

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marţi, după şedinţa de bilanţ pe 2012, că există indicii că ameninţarea teroristă va creşte în intensitate.

"Facem eforturi deosebite pentru ca această ameninţare să nu se producă pe teritoriul României. Au existat indicii în 2012 că va creşte în intensitate", a afirmat Maior, adăugând că prin măsurile luate s-a putut inclusiv la nivel de prevenţie evita producerea unor efecte pentru populaţie.

George Maior, a spus că 2012 a fost un an greu din perspectiva unor evenimente externe Serviciului şi a amintit aici alegerile şi schimbarea guvernelor.

El a precizat însă că SRI şi-a îndeplinit misiunea fără să fie influenţat de evenimentele politice.  

"A fost un an greu, din perspectiva unor evenimente exterioare serviciului. Să nu uităm că au avut loc trei rânduri de alegeri, s-au schimbat mai multe guverne. Ceea ce m-a bucurat foarte mult este faptul că, Serviciul a stat aşezat pe valorile sale fundamentale, de neutralitate, independenţă, profesioanlism şi integritate în faţa acestui context exterior, până la urmă, Serviciului", a spus Maior, citat de redactorul RRA, Oana Bâlă.

Directorul SRI a mai precizat că pentru anul în curs se anticipează o creştere în intensitatea riscurilor, precum terorismul sau crima organziată, iar Serviciul se va lupta să le prevină.

Şeful SRI, decorat de preşedinte

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de decorare a directorului Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, informează un comunicat emis marţi de Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor lui George-Cristian Maior, director al Serviciului Român de Informaţii, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală semnificativă la protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României, precum şi la asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept", precizează comunicatul.

Decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.
 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
26 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza