Traian Băsescu îl acuză pe Victor Ponta de "abuz în serviciu"

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Ponta de "abuz în serviciu" pentru că nu publicat în Monitorul Oficial, demisiile miniştrilor şi susţine că Guvernul încalcă Constituţia.

Adăugat: 17 Februarie 2014
Ultima actualizare:17 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Luni, într-o emisiune televizată la B1TV,  şeful statului l-a acuzat pe Victor Ponta "de abuz" prin faptul că nu publică în Monitorul Oficial demisiile miniştrilor şi susţine că Executivul funcţionează cu măsuri care încalcă Constituţia, în contextul în care unii miniştri şi-au depus deja demisia.

"Guvernul funcţionează cu măsuri care deja încalcă Constituţia. Avem trei miniştri care şi-au depus demisia. Miniştrii deja nu mai vin la şedinţele Guvernului, dar este un nou abuz tip Victor Viorel Ponta, plagiator de altfel. El are Monitorul Oficial în mână şi nu publică revocarea miniştrilor care au demisionat. Suntem iarăşi în stilul de a guverna neconstituţional al lui Victor Viorel Ponta. El crede că şi Guvernul funcţionează ca şi doctoratele, ţi le iei prin plagiat, prin falsuri, prin tot ce vrei", a spus Traian Băsescu.

În aceste condiţii, preşedintele României a afirmat că ia în calcul depunerea unei plângeri penale împotriva prim-ministrului Victor Ponta.

Revizuirea Constituţiei, eşecul USL

Referindu-se la proiectul de revizuire a Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu i-a criticat  pe autorii lui, după ce magistraţii Curţii Constituţionale au recomandat modificarea mai multor articole.

Traian Băsescu a menţionat că s-a cerut schimbarea a 85 articole din cele 128 cuprinse în proiect.

El a explicat că cele 26 de articole despre care s-a tot vorbit până acum sunt neconstituţionale, dar multe alte texte au probleme şi nu pot fi adoptate.

"În primul rând, au fost neprofesionişti în comisia de revizuire a Constituţiei. Nu poţi să ai 26 de articole care încalcă limitele revizuirii Constituţiei stabilite în art. 152. Pe urmă, nu poţi să ai 85 de articole cu necorelări... deci, cu necorelări sunt cinci articole, neconstituţionale, 26... 29 care trebuie reformulate, nu sunt în limbaj constituţional, înţelegeţi? (...) Deci, 29 nu sunt în limbaj constituţional, adică la fel de bine puteau să le scrie şi nişte băieţi care stau în Piaţa Chibrit şi fac trafic de ştiu eu ce... de etnobotanice. Alte 15 trebuie eliminate, din diverse motive; ele contravin, şi ele, logicii constituţionale. Deci, un profund neprofesionalism. Şi asta arată de ce avem în Parlament acţiuni, de multe ori, împotriva legii, pentru că cei din Parlament nu catadicsesc să cunoască bine Constituţia ţării şi legile", a spus Traian Băsescu.

În opinia şefului statului  revizuirea Constituţiei reprezintă un eşec.

"Eu cred că putem scrie de pe acum pe această tentativă de revizuire 'eşec'. Ei se vor mai agita, ca să îndulcească eşecul, dar nu vor putea să îşi atingă obiectivele. Spre exemplu, unul dintre obiectivele lor majore era legat de desemnarea prim-ministrului prin automatism, ceea ce nu este posibil într-o democraţie", a spus el.

Preşedintele a amintit de minuta publicată de CCR duminică seara cu privire la analiza proiectului de revizuire a Constituţiei realizat de USL, menţionând că cele semnalate de Curte arată lipsa de profesionalism a celor care au lucrat la respectivul document.

Întrebat dacă este eşecul premierului Victor Ponta sau al preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, Băsescu a spus că este "eşecul USL".

Băsescu l-ar trimite pe Iohannis la Bruxelles

Preşedintele României a mai spus despre primarul Sibiului şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, că l-ar vedea ocupând un post în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, de la Bruxelles pentru că este vorbitor de limba germană.

În opinia lui Traian Băsescu acest post ar fi mai potrivit pentru Iohannis decât cel de la Ministerul de Interne.

"La JAI, când se discută Schengen merge ministrul de Interne. Iohannis ar fi un mare câştig în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, pentru că vorbeşte în mod cert cel puţin limba germană. Stroe (fostul ministru Radu Stroe - n.r.) dădea din mâini pe-acolo. Nu avea dialog, contact direct, trebuia să transmită prins secretară ce voia să transmită miniştrilor", a mai spus Băsescu, întrebat fiind cu ce ar putea contribui Iohannis la aderarea României la Shengen.

Şeful statului a menţionat că susţinerea Germaniei ar fi foarte importantă pentru "a dezgheţa problema Schengen".

Crin Antonescu, prins în capcana PSD

Preşedintele a estimat, luni, la televiziunea B1 TV că,  USL va rămâne unit şi a susţinut că preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost prins în "capcana" PSD.

El a adăugat că dacă Antonescu iese din alianţa cu PSD, va pierde funcţia de preşedinte al PNL.

"Pentru mine este clar că USL va rămâne, pentru că pierd amândoi: Ponta ar avea o majoritate la limită, iar Antonescu, dacă iese din Guvern, după mine, în 30 de zile nu mai este preşedintele PNL. Sunt condamnaţi să stea împreună şi să piardă împreună. Cred că Antonescu a înţeles că nu va fi candidat la prezidenţiale. Cred că Antonescu ar trebui să aibă ca principal obiectiv ieşirea onorabil dintr-o capcană pe care i-a întins-o PSD-ul acum doi-trei ani, când au format USL", a spus Băsescu, luni, la B1 TV, întrebat despre o eventuală rupere a USL.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza