Tot ce trebuie să ştii despre ZIUA ALEGERILOR

Cetăţenii români sunt aşteptaţi la vot duminică, 25 mai, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.

Adăugat: 19 Mai 2014
Ultima actualizare:19 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Peste 18 milioane de cetăţeni români sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.

Documentele de vot

Cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot vota în baza unui act de identitate valabil.

►Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic sau carnetul de serviciu militar.

Documentele de vot în afara ţării

►În afara ţării, alegătorul poate vota cu ajutorul cărţii de identitate, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic sau paşaportului simplu temporar.

►Nu se votează cu cartea de alegător.

►Alegătorii nu pot vota cu titlu de călătorie sau în lipsa unui act de identitate aflat în termen valabilitate.

Unde votezi?

Fiecare cetăţean, cu domiciliul în România, este arondat unei secţii de votare.   

"Dacă în ziua votării, cineva se află în altă localitate decât cea de domiciliu, acea persoană poate vota la orice secţie de votare, fiind înscrisă în listele suplimentare. Dacă o persoană care are domiciliul în România se află pe 25 mai în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate, fiind înscris tot în listele electorale suplimentare", a detaliat vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ.

Puteţi verifica pe internet la adresa www.registrulelectoral.ro secţia de votare unde sutneţi arondaţi.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate
pot să-şi exprime opţiunea electorală la orice secţie de vot, organizată în străinătate.  

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua alegerilor se află în România îşi pot exercita dreptul la vot la orice secţie de votare organizat în ţară.

Un singur vot pentru o singură listă

De reţinut că cetăţenii români care se înscriu pe listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene, nu pot vota pentru eurodeputaţii din România.  

"În eventualitatea unor verificări ulterioare, pe care România le face, după momentul alegerilor, dacă se regăseşte această chestiune, cetăţeanul, în momentu respectiv, va fi acuzat de comiterea unei infracţiuni şi riscă închisoarea. Un cetăţean european îşi poate exercita un singur vot pentru o singură listă de candidaţi sau un candidat independent", a spus Muhuleţ.

De reţinut că la aceste alegeri nu sunt organizate secţii speciale de votare, cum ar fi în gări sau în aeroporturi.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza