Tokes vrea scuze de la români

Prezent la Congresul PPMT de la Cluj-Napoca, europarlamentarul Laszlo Tokes solicită scuzele majorităţii româneşti pe care o acuză că a schimbat "structura etnică" în multe localităţi din Transilvania.

Adăugat: 20 Aprilie 2013
Ultima actualizare:20 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, a declarat că asteaptă scuze din partea majorităţii româneşti, pentru faptul că în multe localitaţi din Transilvania a fost schimbată artificial structura lor etnică.

Declaraţia a fost făcută în cadrul Congresului PPMT, care are loc, sâmbătă, la Cluj-Napoca.

La acelaşi eveniment, Laszlo Tokes a declarat că a lansat în cadrul Parlamentului European o petiţie referitoare la restituirea bunurilor bisericilor tradiţionale maghiare, confiscate în timpul comunismului, după ce Guvernul condus de Victor Ponta a promovat o nouă initiaţivă legislativă în domeniu.

Tokes cere recunoaşterea limbii maghiare drept limbă oficială în România

O altă cerere a europarlamentarului Laszlo Tokes a fost recunoaşterea limbii maghiare drept limbă oficială în România.

El a susţinut că atitudinea antimaghiară poate fi considerată la fel de periculoasă ca şi atitudinea antisemită, antiromă sau islamofobă.

Laszlo Tokes a facut un apel şi la organizaţiile maghiarilor din celelalte ţări, vecine Ungariei, pentru a lupta împreună, ca părţi ale naţiunii maghiare, pentru drepturile lor.

Tokes: UDMR a devenit vocea maghiară a puterii române

Tokes a criticat şi UDMR pe care îl consideră " un partid rival în Transilvania" şi îl acuză că nu respectă interesele maghiarilor.

"Am înfiinţat PPMT, un partid incomod pentru UDMR, are UDMR un rival în Transilvania. Formaţiunea care susţine că reprezintă interesele maghiarilor a pierdut alegători până la alegerile din toamna anului trecut, dar a atins pragul cu votul simpatizanţilor români. Cu voturi româneşti şi cu votul puterii este menţinut în Parlament acest partid care a devenit vocea maghiară a puterii române. Şi pentru puterea românească suntem incomozi, noi nu putem fi cumpăraţi.  Trebuie să ne facem vocea auzită pentru interesul şi protejarea intereselor maghiarilor, asta facem noi, PPMT şi CNMT, luăm atitudine pentru drepturile autonomiste şi le sprijinim şi sprijinim cauza secuimii", a spus Tokes.

La Adunarea Naţională a Delegaţilor PPMT participă, printre alţii, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, lideri ai unor formaţiuni maghiare din alte ţări vecine Ungariei, dar şi parlamentari ungari.

În cadrul manifestării, PPMT îşi va alege structurile de conducere şi va înainta mai multe propuneri privind regionalizarea României.

Singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii este actual lider, Toro T. Tibor.
 Autor:
Claudiu Pădurean
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza