Tokes şi Popularii Maghiari din Transilvania, atacă UDMR

Europarlamentarul Laszlo Tokes acuză UDMR că monopolizează reprezentarea maghiarilor din România şi că liderii Uniunii nu au "onorat jurământul de autonomie şi autodeterminarea internă".

Adăugat: 27 Octombrie 2012
Ultima actualizare:27 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, acuză UDMR că încearcă monopolizarea reprezentării maghiarilor din România şi face apel la membrii comunităţii "să nu fie înspăimântaţi de campania tip post-comunistă a UDMR".

Laszlo Tokes a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) cere voturile alegătorilor maghiari la alegerile parlamentare "în baza programului de autonomie, de regionalizare, de federalizare", potrivit Mediafax.

"UDMR încearcă să monopolizeze reprezentarea maghiarilor din România, de parcă voturile maghiarilor le-ar aparţine din pornire. Fiecare alegător este în posesia votului lui pe baza libertăţii conştiinţei şi are dreptul să decidă cui îi acordă votul. Fac apel la alegători să nu ne lăsăm înspăimântaţi şi demoralizaţi de campania tip post-comunistă a UDMR, care tinde să adune toate voturile maghiarilor din Transilvania" a declarat acesta.

Tokes a mai spus că liderii PPMT au rămas fideli jurământului depus cu 20 de ani în urmă la Cluj-Napoca, prin care s-au angajat să sprijine autonomia, spre deosebire de cei ai UDMR, "care nu şi-au onorat jurământul şi şi-au înşelat alegătorii, au uitat de autonomie şi de autodeterminarea internă inclusă în textul jurământului şi Declaraţiei de la Cluj".

"Am lansat un apel la deputaţii şi senatorii care au uitat de jurământul lor să se retragă de la candidatură, dacă este cazul, deoarece nu sunt demni la acest mandat, bazat pe încrederea alegătorilor maghiari. PPMT este fidel ideilor autonomiste şi reprezintă continuitatea acelor rânduri din jurământ bazate pe autodeterminarea comunitară", a susţinut Tokes.

El s-a declarat convins că nu numai un singur partid maghiar, UDMR, va intra în Parlament, ci şi PPMT.

PPMT şi-a lansat candidaţii

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, vicepreşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Szilagyi Zsolt, a acuzat UDMR că "joacă pe frică şi intimidare".

"Noi cerem maghiarilor şi românilor să ne sprijine", a cerut liderul Szilagyi Zsolt.

De precizat că sâmbătă, la Cluj-Napoca, Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi-a prezentat candidaţii la

În cadrul acestei manifestări, candidaţii au depus un jurământ prin care s-au angajat să sprijine cauza autonomiei, iar la eveniment a participat şi un secretar de stat din Ungaria.

PPMT  va candida cu 40 de candidaţi la Senat şi 39 pentru Camera Deputaţilor la nivel naţional.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Ciprian Iancu
Adăugat:
27 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza