Tokes cere sprijin internaţional pentru autonomia Ţintului Secuiesc

Laszlo Tokes solicită susţinerea instituţiilor europene şi a comunităţii internaţionale în general, pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Adăugat: 11 Martie 2014
Ultima actualizare:11 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Laszlo Tokes, europarlamentar
trimite pe mail

Eurodeputaţii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au vorbit luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marşul neautorizat de luni, de la Târgu Mureş, la care au participat câteva mii de persoane.

Ei au solicitat susţinerea instituţiilor europene şi a comunităţii internaţionale în general pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Eurodeputatul Laszlo Tokes, din grupul PPE, a declarat că, în urmă cu doar câteva ore, a avut loc "o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România".

"Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum", a afirmat Tokes într-o intervenţie din cadrul procedurii discursurilor de un minut.

Eurodeputatul a cerut României, PE şi celorlalte instituţiilor europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.

Ponta: Apreciez faptul că UDMR nu l-a pus pe listă pe Laszlo Tokes

Premierul Victor Ponta a afirmat  că nu doreşte să comenteze declaraţiile lui Laszlo Tokes din Parlamentul European, apreciind faptul că acesta nu se regăseşte pe listele UDMR, dar a adăugat, pentru corectitudine, că "avem şi noi extremiştii noştri".

"Ştiţi părerea mea despre domnul Laszlo Tokes, cred că am avut şi ceva procese cu dânsul, dar, din fericire, le-am câştigat. Nu pot decât, încă o dată, să apreciez faptul că UDMR nu l-a pus pe listă pe domnul Tokes şi că domnul Hunor Kelemen s-a delimitat de manifestări extremiste", a spus premierul.

PDL: Declaraţia lui Tokes, ruptă de realitate

Delegaţia PDL în grupul PPE din Parlamentul European respinge declaraţiile, pe care le consideră "rupte de realitate", făcute de Tokes în plenul PE reunit la Strasbourg şi subliniază că cetăţenii români de etnie maghiară se bucură de toate drepturile în conformitate cu principiile şi regulile UE, informează un comunicat al grupului PPE dat publicităţii marţi.

"Având în vedere recentele informaţii cu privire la candidatura domnului Laszlo Tokes pe listele FIDESZ din Ungaria, îl invităm să se străduie ca cetăţenii maghiari de naţionalitate română să se bucure de aceleaşi drepturi ca maghiarii din România", se menţionează în comunicatul citat.

Antonescu: Comparaţia lui Tokes între Ţinutul Secuiesc şi Crimeea, scandaloasă

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a calificat marţi drept "scandaloase şi alarmante" afirmaţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, care a comparat situaţia din Crimeea cu cea din Ţinutul Secuiesc.

"Este scandalos şi este alarmant şi cred că este o întrebare foarte bună pe care să i-o puneţi domnului preşedinte Băsescu, domnului fost preşedinte al PDL, Emil Boc, domnului Stolojan, domnului Marian Jean Marinescu, doamnei Macovei, celor care în Parlamentul European au cauţionat susţinerea pe familie politică şi chiar promovarea domnului Tokes", a afirmat Antonescu.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza