Toader: Protocoalele dintre Ministerul Public și SRI, o sfidare la adresa statului de drept

Ministrul Toader susține că protocoalele dintre SRI și alte instituții nu ar trebui să existe într-un stat de drept.

Adăugat: 28 August 2018
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader, ministrul Justiției. Sursa: Guvernul României
trimite pe mail

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că evaluarea procurorului general al ţării, Augustin Lazăr, nu constituie o presiune legată de dosarul vizând protestele antiguvernamentale din 10 august ori de cel al Revoluţiei.

Cu puţin timp în urmă, ministrul Toader a mai spus că desecretizarea în acest an a protocolului dintre Ministerul Public şi SRI semnat în 2009 şi faptul că despre cel de-al doilea, din 2016, nu s-a făcut referire în spaţiul public reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept, precum şi a cetăţenilor.

În opinia lui Tudorel Toader, protocoalele nu ar trebui să existe într-un stat de drept.

"Apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept, precum şi a cetăţenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009, protocol care fusese "abrogat" din 2016, precum şi faptul de a nu se face nicio referire la existenţa acestui din urmă protocol din 2016. Reafirm faptul că într-un stat de drept protocoalele au caracter nefiresc. Avem Constituţie, avem o bogată jurisprudenţă constituţională, avem Codul de procedură penală, avem norme juridice de natură să permită o bună interpretare şi o corectă aplicare a legii, care este incidentă într-o cauză sau alta", a spus Tudorel Toader.

Ieri, procurorul general al ţării, Augustin Lazăr, a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi cu CSM pe tema protocoalelor încheiate cu SRI şi a calificat perioada actuală drept una dificilă pentru justiţie şi pentru statul de drept din România.

Şi tot ieri, CSM a admis într-un comunicat de presă că în şedinţa din martie 2018, Parchetul General a transmis Consiliului spre informare două protocoale clasificate încheiate cu SRI, în februarie 2009 şi, respectiv, în decembrie 2016.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 August 2018
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza