Toader: Procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului de resort

Ministrul Tudorel Toader afirmă că nimeni nu a afirmat vreodată că procurorii s-ar afla sub controlul ministrului justiţiei.

Adăugat: 7 Martie 2018
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, precizează că în România procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului de resort, conform Articolului 132 din Constituţie.

El a scris, pe contul său de Facebook, că nimeni nu a afirmat vreodată că procurorii s-ar afla sub controlul ministrului justiţiei.

Precizările lui Tudorel Toader vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a subliniat,  la bilanţul pe 2017 al Ministerului Public, că în România a devenit un obicei să se dezbată statutul procurorilor şi a susţinut că se face în mod deliberat o confuzie, pentru a se încerca o slăbire a independenţei acestora.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a arătat că prevederile constituţionale şi legale asigură în prezent independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti.

"Procurorii trebuie să îşi facă datoria indiferent de statutul juridic sau social al acelor care semnalează presupuse fapte penale", a afirmat, tot la bilanţul Ministerului Public, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Camelia Marcu.

Ea a mai spus că anul 2017 a fost unul dificil pentru sistemul judiciar şi tocmai de aceea societatea a avut aşteptări şi mai mari de la cei care lucrează în acest domeniu.

"Magistraţii Ministerului Public au datoria de a clarifica într-un termen rezonabil, cu bună credinţă şi profesionalism, aspectele cu care sunt investiţi. Această îndatorire decurge direct din Constituţie şi este cu atât mai pregnantă în situaţia în care sunt vizate drepturi şi libertăţi fundamentale ale unor persoane vulnerabile. Indiferent de statutul juridic al celor care semnalează presupuse fapte penale şi indiferent de poziţia socială pe care o ocupă cei reclamaţi, procuroii trebuie să îşi facă datoria", a spus Camelia Marcu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Martie 2018
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza