Toader: Numirile în conducerea Ministerului Public să fie făcute de secția de procurori a CSM

Ministrul Justiției propune ca numirile în funcțiile de conducere de la Ministerul Public să fie făcute de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente.

Adăugat: 23 August 2017
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat astăzi că propune ca numirile în funcţiile de conducere de la Ministerul Public să fie făcute de secţia de procurori a CSM, la propunerea ministrului de resort.

Este eliminat astfel preşedintele României din această procedură.

Tudorel Toader a prezentat astăzi presei principalele modificări pe care le are în vedere pentru pachetul de legi ale justiţiei.

"Procedura de numire la Ministerul Public toate funcțiile, că-i procuror general adjunct, șef la DIICOT, la DNA, adjuncții dânșilor să decidă secția pentru procurori în baza aceluiași principiu din cadrul CSM, la propunerea Ministrului Justiției pe baza unei proceduri transparente, publice, procurori care la rândul lor trebuie să aibă cel puțin 10 ani vechime efectivă în funcția de procuror", a spus Tudorel Toader.

O altă modificare anunţată de Tudorel Toader se referă la trecerea în cadrul Ministerului Justiţiei a Inspecţiei Judiciare, organism autonom pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii în Ministerul Justiției.

Ministrul Justiţiei a propus şi înfiinţarea unei direcţii specializate în cadrul Ministerului Public, pe lângă DNA şi DIICOT, care să aibă competenţă exclusivă pentru faptele penale reclamate a fi fost comise de către magistraţi.

Tudorel Toader a propus totodată creşterea mandatelor de conducere de la instanţe şi parchete, de la trei la patru ani.

Mandatele în curs nu vor fi afectate de această schimbare, a mai spus Tudorel Toader.

El a menţionat că adoptarea pachetului de legi privind justiţia nu se va realiza prin ordonanţă de urgenţă, ci va fi înaintat Executivului.

Guvernul ar urma să adopte acest pachet de legi şi să îl trimită Parlamentului, transmite reporterul RRA,  Mădălina Verman.

VIDEO Conferința de presă a ministrului JustițieiAutor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 August 2017
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza