Timbrul de mediu se va plăti "o singură dată"

Şeful Guvernului, Victor Ponta, a anunţat că timbrul de mediu se va plăti o singură dată, pe criterilu emisiilor de dioxid de carbon ale maşinii.

Adăugat: 16 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a precizat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că timbrul de mediu se va plăti o singură dată, în funcţie de emisiile de dioxid de carbon ale maşinii.
    
"Astăzi, ministrul Rovana Plumb ne prezintă formula gândită pentru timbrul de mediu şi sper ca din prezentare, şi mai ales din prezentarea publică, să înţeleagă toată lumea că taxa se plăteşte o singură dată şi se plăteşte pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon", a spus Ponta.

El a a mai afirmat că "cele cazuri erau aberante, în care avea omul o maşină de 10-15 ani, care valorează 500 de euro, nu mai poate să plătească 5.000 de euro taxă, că era un caz absolut aberant şi prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la maşinile acelea vechi care nu mai valorează mare lucru şi sunt deja în România".

"Oamenii pot să le înstrăineze, mai ales că ideea este să-şi cumpere altă maşină mai nouă şi mai puţin poluantă, fără să-i punem să plătească taxe de cinci ori decât valorează într-adevăr maşina", a ţinut să precizeze Ponta.

Cum a fost "gândit" timbrul de mediu

    
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, o informare pe marginea formulei gândite pentru timbrul de mediu.
    
Timbrul de mediu gândit de Ministerul Mediului trebuie aplicat în cazul autovehiculelor comerciale numai după ce va fi returnată acciza din carburanţi conform modelului european practicat în mai multe ţări europene, iar o formulă ideală a acestei taxe are nevoie de o analiză serioasă şi transparentă, a atras atenţia, pe 11 ianuarie, Confederaţia Naţională Rutieră.
    
Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă aceasta este redusă cu 25%.

Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Conform legii, care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Angela Matei
Adăugat:
16 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza