Theodor Stolojan solicită dezbatere naţională pe tema agriculturii

Liderul europarlamentarilor Partidului Democrat Liberal, Theodor Stolojan, consideră, că actuala guvernare este incapabilă să prezinte o concepţie care să fie acceptată de Comisia Europeană.

Adăugat: 6 Iulie 2013
Ultima actualizare:14 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Stolojan a susţinut că Guvernul nu este în stare să ofere o variantă acceptabilă în ce priveşte Cadrul strategic naţional privind dezvoltarea Românie 2014-2020.

"În februarie s-a prezentat o listă de piaţă, din partea guvernării actuale, fiecare minister spunea cam ce ar dori el să cumpere pe banii respectivi (fondurile UE alocate României în perioada 2014-2020, n.r.). Răspunsul CE îl cunoaşteţi cu toţii, a fost descalificant.(...) S-a prezentat din nou un document de 167 de pagini, care este pe site-ul MFE şi care a primit din nou aprecieri necorespunzătoare. De ce? Pentru că... nu pot să garantez, dar părerea mea este că a fost elaborat de o firmă sau alta şi s-au prevăzut acolo din nou o serie de dorinţe, în domeniul cutare vrem să facem cutare, cutare.. Or, ceea ce CE aşteaptă din partea României e o gândire strategică şi proiectele", a spus Stolojan, la Consiliului Naţional de Coordonare al PDL şi citat de Agerpres.

Stolojan a amintit că în perioada 2014-2020 România va beneficia de aproape 40 de miliarde de euro din bugetul UE.

El a mai spus că România trebuie să precizeze ce doreşte să facă cu aceste fonduri, la care se va adăuga efortul naţional.

"Comisiile (de specialitate ale PDL, n.r.) trebuie să urmărească, în continuare, ce se întâmplă în politicile publice promovate de către actuala guvernare, dar ceea ce aş recomanda cu multă tărie în această perioadă este ca aceste comisii să se concentreze pe ceea ce România, în acest an, trebuie să prezinte UE şi CE: Cadrul strategic naţional privind dezvoltarea României în perioada 2014-2020 şi cu cealaltă componentă care priveşte dezvoltarea agriculturii", a spus Stolojan.

Liderul PDL este de părere că actuala guvernare ar fi trebuit să mobilizeze societatea civilă şi asociaţiile profesionale într-o dezbatere naţională pe această temă.

Stolojan a adăugat că există un alt document care trebuie negociat cu CE, referitor la agricultură.

"Suntem într-o tăcere totală. Nu pot garanta, dar din unele informaţii rezultă că Ministerul Agriculturii a solicitat unor firme să-i pregătească acest document. Cred că e de datoria noastră, a comisiilor de specialitate, să acţionăm în această direcţie, să tragem un semnal serios de alarmă că nu este de joacă cu această negociere a viitorului României în următoarea perioadă de şapte ani de zile", a mai spus Stolojan, potrivit AGERPRES.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Iulie 2013
Ultima actualizare:
14 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza