Terorismul, subiectul mini-summitului de la Bruxelles

Lupta împotriva terorismului este principala temă abordată în cadrul mini-summitului Belgia - Franţa care are loc, astăzi, la Bruxelles.

Adăugat: 1 Februarie 2016
Ultima actualizare:1 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reuniunea are loc în contextul în care s-a constatat că jihadişti implicaţi în atentatele din noiembrie de la Paris s-au aflat pe teritoriul ambelor ţări.

Doi dintre suspecţii-cheie, care au locuit la Bruxelles, sunt căutaţi cu mandat internaţional de arestare.

Belgia a arestat şi a pus sub acuzare până în prezent 11 persoane în cadrul anchetei desfăşurate de Franţa, vizând atentatele de la Paris, din noiembrie, informează corespondentul RRA la Bruxelles.

Cooperarea dintre serviciile secrete ale celor două ţări a început să dea rezultate, afirmă premierul Belgiei, Charles Michel, care va avea astăzi o reuniune la nivel înalt cu omologul său francez, Manuel Valls.

Vor fi prezenţi şi miniştrii justiţiei şi internelor din cele două ţări. Reuniunea este importantă în contextul în care, după atentatele de la Paris, s-a descoperit că teroriştii implicaţi au locuit în Bruxelles, în cartierul Molenbeek, iar Franţa a acuzat voalat Belgia că a permis radicalizarea acestora pe teritoriul său.

Belgia a ridicat alerta teroristă şi se află în continuare în căutare de celule jihadiste.

Reuniunea la nivel înalt se va concentra şi pe abordarea legislaţiei europene pentru contracararea terorismului, cum poate funcţiona schimbul de informaţii referitor la potenţialii terorişti în Spaţiul Schengen.

Franţa insistă asupra registrului comun al pasagerilor care trebuie pus în aplicare. Belgia, la rândul său, doreşte să abordeze şi situaţia imigranţilor blocaţi la Calais, între Franţa şi Marea Britanie şi de unde, în ultimele zile, au trecut ilegal frontiera belgiană peste 60 de persoane, cele mai multe dintre acestea fiind iranieni sau irakieni, potrivit autorităţilor belgiene.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza