Teodorovici, prezent la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, participă la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale de la Washington.

Adăugat: 14 Aprilie 2019
Ultima actualizare:14 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Perspectivele economiei mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică şi eficacitatea ajutoarelor financiare sunt discutate la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, desfăşurată la Washington şi la care România este reprezentată de ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.

Statele Unite pledează pentru un sprijin financiar mai consistent acordat naţiunilor cele mai sărace ale lumii.

Statele Unite vor ca Banca Mondială să facă un mai mare progres în a-şi redirecţiona împrumuturile pentru dezvoltare de la economiile în rapidă creştere, cum este cea a Chinei, către sprijinirea naţiunilor celor mai săraci ale lumii, a spus astăzi secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, la Reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Oficialul american a arătat că este nevoie ca Banca Mondială să se asigure că sprijinul acordat naţiunilor afectate de fragilitate, conflict şi violenţă încurajează investiţiile private care consolidează creşterea şi reduc sărăcia.

Pe de altă parte, oficialii finanţelor solicită statelor să depăşească diferendele comerciale şi să adopte politica unei cooperări multilaterale, ca şi o acţiune politică în timp util, cu atât mai mult cu cât există riscul, potrivit estimărilor FMI, la economia globală să încetinească mai mult decât erau estimările.

Reamintesc că, aflat într-o vizită oficială la Washington, unde a condus, ieri, delegaţia Uniunii Europene la Reuniunea Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a arătat că Fondul Monetar Internaţional este şi trebuie să rămână o instituţie bazată pe cote şi că Uniunea Europeană este deschisă chiar pentru o mărire a acestora, cel puţin pentru dublarea noilor acorduri de împrumut.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus însă că FMI are acum ample resurse pentru a-şi îndeplini misiunea şi ţările au, de asemenea, resurse complementare considerabile în cazul unei crize.

Or, fără susţinerea Statelor Unite pentru mărirea cotelor, există puţine şanse pentru modificarea lor în reuniunile de la acest sfârşit de săptămână: FMI, Banca Mondială.Autor:
Doina Saiciuc
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
14 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza