Teodor Meleşcanu cere Comisiei SIE verificarea activităţii instituţiei

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a solicitat Comisiei parlamentare de control al serviciului verificarea activităţii instituţiei ca urmare a unor afirmaţii publice "care pot afecta imaginea şi credibilitatea" SIE.

Adăugat: 8 August 2012
Ultima actualizare:8 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Într-un comunicat de presă transmis presei de SIE se menţionează că directorul Serviciului de Informaţii Externe s-a adresat Comisiei Speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe.

"În scrisoarea transmisă, directorul SIE solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea şi clarificarea concordanţei activităţii Serviciului cu Constituţia României, legile ţării şi hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precum şi cu regulamentele militare, ca urmare a unor afirmaţii făcute recent în spaţiul public care pot afecta imaginea şi credibilitatea acestei instituţii fundamentale a statului român", se arată în comunicatul SIE.

Preşedintele Comisiei SIE: Dacă Meleşcanu are o problemă, să se ducă la CSAT

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SIE, Gabriel Vlase (PSD), a declarat,miercuri pentru Mediafax, că scrisoare directorului SIE, Teodor Meleşcanu, nu se înscrie în atribuţiile acestui for, iar dacă acesta are o problemă cu declaraţiile publice, să i se adreseze preşedintelui interimar.

Întrebat dacă se pune problema convocării Comisiei de control al SIE, urmare a scrisorii adresate de directorul SIE, Teodor Meleşcanu, Vlase a răspuns: "Nu e nicio comisie convocată, pentru că pornim de la un principiu simplu: cel care controlează spune când şi ce controlează, nu cel care e controlat".

Preşedintele comisiei de control al SIE a menţionat că personal nu a văzut vreo problemă în activitatea SIE în ultima perioadă.

Antonescu: Imaginea României, distrusă în două săptămâni
    

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, referindu-se la Serviciul de Informaţii Externe , că trebuie să înţelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată.
    
"Pe mine mă interesează ca aceste instituţii să lucreze la Cotroceni, nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlneşte domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relaţiile şi imaginea afectate ale acestei ţări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă - că mă întrebaţi de un anumit serviciu (SIE, n.r.) - trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara", a spus Antonescu, la postul de televiziune Antena3.
    
Întrebat de unul dintre invitaţii emisiunii dacă afirmaţia sa poate echivala cu aceea că imaginea ţării a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune organizată şi finanţată, Antonescu a spus răspuns: "Aşa pare. O spun pentru că văd".
    
"Cum se întâmplă? De ce există această vulnerabilitate din partea acestei ţări din UE, o ţară în legătură cu regimul politic al căreia nu existau dubii? Cum se poate ca imaginea unei ţări să fie atât de vulnerabilă încât în două săptămâni, pe toate continentele, pe toate marile jurnale ale lumii, aproape toate marile jurnale care se ocupă de politică, şi în multe cancelarii, să izbucnească aşa ceva?", s-a întrebat Antonescu.
    
Preşedintele interimar a mai fost întrebat dacă poate cere serviciilor secrete să-i spună dacă i-au transmis rapoarte şi lui Traian Băsescu.
    
"E o întrebare retorică. Sper din tot sufletul - nu am nicio informaţie că i-au trimis, ar fi fost ceva total în afara legii. Cred că, oricum, nu mi-ar spune că au făcut asta", a precizat Antonescu.
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
8 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza