Teodor Baconschi, la audieri

Membrii celor două Comisii pentru politică externă ale Parlamentului României l-au audiat, joi, pe ministrul de externe, Teodor Baconschi, în legătură cu discursul premierului ungar Viktor Orbán, citit în România cu ocazia sărbătorii naţionale ungare.

Adăugat: 17 Martie 2011
Ultima actualizare:17 Martie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele comisiei, Titus Corlăţean, i-a cerut lui Teodor Baconschi să solicite guvernului de la Budapesta o delimitare de afirmaţiile atribuite lui Viktor Orbán, care trimiteau la alipirea Ardealului de Ungaria.


Titus Corlăţean a mai cerut ca Ministerul de Externe să intermedieze organizarea unei întâlniri între comisiile parlamentare de politică externă din România şi Ungaria.


Teodor Baconschi a anunţat că, miercuri, a avut discuţii pe tema discursului premierului ungar cu reprezentanţi ai ambasadei Ungariei la Bucureşti, iar,  joi,  a fost chemat pentru explicaţii ambasadorul ungar în România, Oskar Fuzes.


"I-am chemat pe reprezentanţii ambasadei chiar ieri pentru a cere explicaţii, iar azi a fost convocat la MAE însuşi ambasadorul, care a prezentat mesajul scris al lui Viktor Orban şi traducerea ambasadei. (...) L-am rugat pe ambasador să nu dea doar scrisoarea, ci şi să se delimiteze de aceste adăugiri care au fost atribuite premierului ungar", a spus Baconschi, la audierea în comisiile parlamentare reunite de politică externă.


El a precizat că, prin compararea textului apărut în presă cu cel al scrisorii premierului Ungariei, "rezultă că în presă au apărut adăugiri".


Şeful diplomaţiei române a adăugat că în mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, nu ar fi existat vreo referire cu caracter iredentist.


"În cazul dat, după analiza pe care am făcut-o, mesajul premierului Ungariei nu făcea nicio referire de natură iredentistă, revizionistă, nu vorbea de autonomie, de Ardeal", a mai spus Baconschi.


El s-a referit şi la discuţiile aprinse din plenul reunit al Parlamentului de miercuri seară, afirmând că a apreciat poziţiile moderate şi înţelepte fiindcă este un "apărător" al reconcilierii dintre România şi Ungaria.


Teodor Baconschi a anunţat că în această după-amiază aşteaptă o delimitare oficială a reprezentanţilor Ungariei în legătură cu afirmaţiile secesioniste atribuite lui Viktor Orbán.

 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
17 Martie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza