Tensiunile diplomatice dintre Ungaria și România se amplifică

Şeful diplomaţiei ungare, Péter Szijjárto precizează că autorităţile de la Budapesta s-ar aştepta la mai multă modestie din partea ministrului de externe al unui premier român aflat sub proceduri penale.

Adăugat: 20 Septembrie 2015
Ultima actualizare:20 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe
trimite pe mail

Budapesta este tot mai preocupată să răspundă la aprecierile făcute de responsabilii din alte state europene la adresa modului în care gestionează criza refugiaţilor.

Ministerul ungar de Externe a anunţat că l-a convocat mâine pe ambasadorul României la Budapesta.

Această reacţie vine după declaraţiile de ieri ale ministrului Bogdan Aurescu privind gardurile construite de Ungaria la frontiere,  transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Emil Groza.

Şeful diplomaţiei ungare, Péter Szijjártó, a precizat printr-un comunicat că autorităţile de la Budapesta s-ar aştepta la mai multă modestie din partea ministrului de externe al unui premier român aflat sub proceduri penale, iar Bogdan Aurescu nu are niciun temei să jignească Ungaria şi pe unguri.

"Suntem un stat de peste 1000 de ani, care pe parcursul istoriei sale a trebuit nu doar să se aprere pe sine, ci şi Europa, iar aşa se va întâmpla şi acum, indiferent dacă acest lucru îi place sau nu ministrului român de externe",  se arată în comunicat, în care se menţionează, totodată, că ambasadorul României la Budapesta a fost convocat pentru luni, la sediul Ministerului ungar de Externe.

Potrivit presei de la Budapesta, Ministerul ungar de Externe l-a convocat şi pe ambasadorul Greciei, în urma unui interviu acordat de ministrul de interne de la Atena pentru un ziar suedez.

Ministrul Péter Szijjártó a criticat şi comentariile făcute de ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, pentru cotidianul austriac "Der Standard", potrivit cărora, felul în care Guvernul ungar gestionează criza imigranţilor nu este conform cu principiile europene.

Recent, Ungaria a avertizat Croaţia că ar putea recurcge la dreptul de veto în cadrul procesului de admitere a acestui stat în spaţiul Schengen, de liberă circulaţie.Autor:
Emil Groza
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza