Tensiunile dintre România şi Ungaria, puse pe seama "valurilor politice"

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen pune recentele dispute dintre România si Ungaria pe seama campaniei electorale din România.

Adăugat: 5 Iunie 2012
Ultima actualizare:5 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, a declarat într-o emisiune a postului public de televiziune M1 că este important de observat faptul că în România sunt alegeri, iar când guvernul majoritar social-liberal din această ţară atacă Ungaria, atunci atacă de fapt politica preşedintelui Traian Băsescu şi a PDL.

Acesta a precizat că între Traian Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban a existat o legătură strânsă de prietenie şi una politică, pe care actualele formaţiuni aflate la guvernare nu o sprijină, iar când îi ataca pe maghiari atunci încearcă sa obţină voturi în cadrul acestui conflict din politica internă românească.

Vicepremierul Zsolt Semjen a subliniat că situaţia trebuie tratată cu suficientă cumpătare, pentru că Ungaria este interesată de un compromis româno-ungar, cele doua ţări fiind dependente una de cealaltă şi având o istorie comună, lucru care nu trebuie subordonat "valurilor" politicii.

În ceea ce priveşte cazul reînhumarii lui Jozsef Nyiro, vicepremierul ungar a afirmat că este vorba despre aducerea unui ultim omagiu unui scriitor maghiar, iar oricine are dreptul la aşa ceva indiferent de apartenenţa politică.

Preşedintele Parlamentului Ungariei insistă să vină în România

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kövér László,a  venit marţi  în România, însă în calitate de persoană fizică şi politician şi nu în cea de demnitar al statului ungar, după ce preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut  să îşi amâne vizita în România.

Kövér László a făcut aceste precizări într-o scrisoare dată publicităţii luni, obţinută de corespondentul Radio România Actualităţi, Raul Matiş.

"Permiteţi-mi vă rog să vă supun atenţiei că aş dori sa vizitez România - o ţară prietenă dorind sa adere la spaţiul Schengen - nu în calitatea mea de demnitar public şi nici în cadrul unei călătorii protocolare, ci ca persoană particulară, ca om politic, preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar, o formaţiune politică legal constituită în România şi, nu în ultimul rând, ca un cetăţean al Uniunii Europene", a arată Kover Laszlo în scrisoarea de răspuns către autorităţile române.

El urmează să participe în judeţele Harghita şi Covansa la mai multe întâlniri electorale.

Kövér László, invitat să îşi amâne vizita în România

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, Roberta Anastase şi Vasile Blaga au semnat, luni,  o scrisoare către preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo, în care acesta este rugat să nu mai vină, marţi, la Bucureşti, în vizita pe care acesta o avea programată.

În scrisoare preşedintele Parlamentului ungar este rugat să amâne această vizită până după alegerile din  10 iunie.

"Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă. Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale", se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de cel al Senatului.

Anastase şi Blaga apreciază dorinţa oficialului ungar de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră şi îi transmit că este bine-venit, dar îi amintesc acestuia că România se află într-o perioadă electorală.

Kövér László, la baza scandalului  diplomatic dintre România şi Ungaria

Kover a participat la evenimentele PCM din România şi între 24 şi 27 mai, inclusiv la comemorarea poetului maghiar Jozsef Nyiro.

Ministerul român de Externe şi-a exprimat însă dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro József în România, pe motiv că activitatea politica a acestuia din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă-dreapta, antisemită şi de colaborare cu regimul fascist.

Astfel,  reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului maghiar originar din Transilvania Nyiro József, programată să se desfăşoare la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, dar festivitatea de comemorare a avut loc.

Cu ocazia participării la comemorarea scriitorului Nyiro József , preşedintele Parlamentului ungar  a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept "neprietenoasă, necivilizată şi barbară".

Sâmbătă, premierul român Victor Ponta i-a cerut omologului său Viktor Orban să se distanţeze de declaraţiile lui Kover.

Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Emil Groza
Adăugat:
5 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza