Tensiuni în USR. Barna versus Cioloș

USR pare că nu îşi găseşte locul în opoziţie, iar criza din interior se amplifică.

Adăugat: 6 Februarie 2022
Ultima actualizare:6 Februarie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Dan Barna si Dacian Cioloș (dreapta)
trimite pe mail

Apropiaţii lui Dan Barna au convocat o şedinţă de urgenţă a Biroului Naţional, în timp ce un grup de parlamentari şi europarlamentari USR PLUS au publicat o scrisoare de susţinere pentru Dacian Cioloş.

Din ambele părţi se vorbeşte despre salvarea partidului, însă miza pare să fie înlocuirea liderului formaţiunii; şi s-ar putea ajunge chiar la separare, din nou, în USR şi PLUS.

Şedinţa extraordinară a forului de conducere a USR a fost convocată de reprezentanţii Biroului Naţional din tabăra fostului copreşedinte al partidului, Dan Barna, pentru desecretizarea înregistrării de joi a şedinţei.

Ei susţin că liderul Dacian Cioloş ar fi ameninţat cu demisia dacă propunerile sale de reformare a partidului şi de modificare a statutului nu sunt acceptate.

Dacian Cioloş a anunţat încă de la congresul USR din toamna anului trecut că are în vedere un program cu măsuri clare şi invocă situaţia politică dificilă, nevoia de reformulare a mesajului către alegători, dar şi deschiderea către societatea civilă şi mediul de afaceri.

El spune că lucrurile din partid nu merg bine şi cere un pas real în spate din partea echipei lui Dan Barna, care deţine controlul în Biroul Naţional al USR, prin numărul de voturi. Într-un mesaj transmis pe Facebook,

Dacian Cioloş a scris că nu pleacă nicăieri, pentru că vrea să ajute la coagularea unui partid care să poată oferi României speranţă şi soluţii.

De cealaltă parte, Dan Barna susţine că prin reformele propuse liderul USR vrea să mute decizia partidului în afara forului de conducere, fiind incomodat de majoritatea constituită în Biroul Naţional după alegerile interne. Dan Barna mai spune că este o dovadă de iresponsabilitate declanşarea luptei pentru putere în partid.

Mâine va fi organizată o nouă şedinţă a Biroului Naţional al USR, unde va fi supus la vot programul de reforme solicitat de liderul partidului, Dacian Cioloş.

Dacă după desecretizarea discuţiilor de la ultima întâlnire se va dovedi că Dacian Cioloş a vorbit de plecarea din fruntea partidului, este foarte posibil ca în forul de conducere să i se ceară demisia, dacă programul său nu va obţine majoritate de voturi.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Februarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza