"Taxa pe lăcomie" intră în dezbaterea Parlamentului

După finalizarea dezbaterii bugetului, revine în atenţia parlamentarilor OUG 114, cea care instituie o serie de măsuri fiscal-bugetare.

Adăugat: 18 Februarie 2019
Ultima actualizare:18 Februarie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ordonanţa Urgenţă 114, care introduce o serie de taxe, printre care şi celebra taxă pe lăcomie, va fi discutată săptămâna viitoare în parlament.

Mai întâi însă, Comisia de buget-finanţe din Senat va trebui să dea marţi un raport final.

După finalizarea dezbaterii bugetului, revine în atenţia parlamentarilor OUG 114, cea care instituie o serie de măsuri fiscal-bugetare.

Săptămâna viitoare, actul normativ se va afla pe agenda senatorilor din comisiile de specialitate.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că există posibilitatea de a se face anumite ajustări, pentru evitarea efectelor adverse:

Călin Popescu-Tăriceanu: În momentul de faţă, ca urmare a Ord.114, care a creat o "tulburare" - i-a pus pe unii pe gânduri: "Ce facem?"... Şi-au dat seama că trebuie să facă ceva. Cine? Păi, pe de-o parte şi Banca Naţională, şi mediul bancar.S-ar putea să facem anumite ajustări. Ordonanţa s-ar putea să nu fie perfectă. Vezi de foarte multe ori efectele ca urmare a măsurilor, şi cred că cel mai grav este să fim surzi la anumite semnale care vin din piaţă şi să refuzăm dialogul. Cred că este obligaţia noastră, prin dialog, să vedem ce putem face.

Şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, se declară deschis discuţiilor şi nu exclude unele modificări, dar precizează că decizia va fi luată după o analiză în coaliţia de guvernare şi la nivelul executivului.

Opoziţia, în schimb, consideră că aşa-numita "taxă pe lăcomie", reglementată de Ord.114, afectează mediul economic şi va duce la o scădere a investiţiilor private.

Atât USR cât şi PNL cer abrogarea de către guvern sau respingerea în parlament a ordonanţei. Liderul liberal Ludovic Orban spune că prevederile afectează inclusiv Pilonul II de pensii.

Ludovic Orban: Capitalul social obligatoriu care este cerut prin intermediul Ord.114 este de 11 ori mai mare decât capitalul subscris astăzi. Practic, până astăzi, investiţiile iniţiale făcute de administratorii fondurilor de pensii încă nu au fost recuperate integral. Cu apariţia obligaţiei de creştere a capitalului social în funcţie de mărimea activelor, recuperarea investiţiilor necesare se va face, în funcţie de administratorul privat, în perioade de timp între 35 şi 50 de ani. Nimeni nu investeşte într-o afacere în care recuperarea investiţiei se realizează în 50 de ani.

În atenţia legislativului se află şi derularea unor anchete parlamentare.

La Senat, Comisia economică vrea să verifice modul în care Consiliul Concurenţei a închis o investigaţie privind manipularea ROBOR în anul 2013.

Proiectul de hotărâre în acest sens a fost adoptat deja de Plenul Senatului, iar preşedintele Comisiei, Daniel Zamfir, a precizat că audierile celor implicaţi vor începe săptămâna viitoare.

La Camera Deputaţilor, solicitările au venit din partea opoziţiei. PNL şi USR propun două anchete privind cheltuielile făcute de Televiziunea publică şi activitatea CNA.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, Gigel Ştirbu, a precizat că sunt necesare clarificări în legătură cu sumele cheltuite de către TVR cu ocazia festivalurilor Eurovision şi Cerbul de Aur, dar şi cu o serie de colaboratori şi invitaţi.

În ceea ce priveşte CNA, deputatul USR Iulian Bulai a explicat că există sesizări privind săvârşirea unor abuzuri în analiza activităţii unor televiziuni şi acordarea sancţiunilor.

Decizia în legătură cu înfiinţarea comisiilor de anchetă aparţine plenului Camerei Deputaţilor.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Februarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza