Tăriceanu: Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, arată într-un comunicat de presă, că se va conforma deciziei CCR în cazul Dan Şova, menţionând că după 25 de ani de la Revoluţie, CCR "schimbă cutuma parlamentară".

Adăugat: 8 Aprilie 2015
Ultima actualizare:8 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
trimite pe mail

În document, preşedintele Senatului arată că în urma acţiunilor DNA în care sunt implicaţi şi politicieni, "semnificația, profunzimea și impactul deciziilor luate azi de CCR depășesc cu mult spețele care au inspirat sesizările înaintate Curții de către Președinție și CSM".

"Ar fi de bun augur și un semn al revenirii la normalitate pentru societatea românească, atât de bruscată de regimul Băsescu, ca CCR să nu mai fie sesizată în viitor cu vreo cerere de soluționare a unor presupuse conflicte juridice de natură constituțională între autorități sau instituții ale statului", arată Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu afirmă că de ani zile, CCR a fost transformată "într-un arbitru central al deciziei politice și al vieții politice, în general", menţionând că ar fi bine ca această instituţie să revină la rolul său, acela de a se pronunţa.asupra constituționalității legilor adoptate de Parlament.

Referindu-se la decizia CCR de a obliga Senatul să redacteze hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României, Tăriceanu susţine că niciodată, în cei 25 de ani de la Revoluţie, nu au fost publicate în Monitorul Oficial "hotărârile negative".

"Nu încape nicio îndoială că Senatul se va conforma deciziei Curții Constituționale. Trebuie totuși menționat faptul că în cei 25 de ani scurși de la Revoluția din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curții Constituționale schimbă complet cutuma parlamentară.
Nu aș vrea să închei această declarație fără să menționez un aspect la care țin foarte mult. Parlamentul are un drept constituțional și suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat printr-un aviz favorabil. Poate să dea aviz favorabil sau nefavorabil, după ce analizează fiecare caz în parte. Mai mult decât atât, atunci când vorbim despre libertatea individului, într-o ţară democratică, cred că aceasta este cel mai preţios bun pe care-l avem şi trebuie să tratăm acest lucru cu cea mai mare responsabilitate", se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele Senatului, Călin Popescu -Tăriceanu.

AICI Comunicatul integralAutor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza