Tăriceanu, nemulțumit de reacțiile votului în cazul Vosganian

Călin Popescu Tăriceanu consideră că criticile formulate inclusiv de preşedintele şi de procurorul general al României pun sub semnul întrebării capacitatea Senatului de a discerne într-o problemă extrem de serioasă şi gravă.

Adăugat: 14 Februarie 2015
Ultima actualizare:14 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului
trimite pe mail

Preşedintele Senatului se declară nemulţumit de reacţiile pe care le-a produs votul în plen prin care s-a respins solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul senatorului Varujan Vosganian.

Într-un comunicat dat azi publicităţii, Călin Popescu Tăriceanu consideră că criticile formulate inclusiv de preşedintele şi de procurorul general al României pun sub semnul întrebării capacitatea Senatului de a discerne într-o problemă extrem de serioasă şi gravă.

El mai spune că dosarul pentru care s-a cerut votul nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie.

Călin Popescu Tăriceanu spune de asemenea că procurorul general Tiberiu Niţu a avut o "intervenţie neavenită" când a comentat votul din Senat, la adresa căruia a lansat un atac nepermis şi a adus astfel o atingere gravă principiului separaţiei puterilor în stat.

Călin Popescu Tăriceanu crede că un eventual vot pozitiv ar fi creat un precendent periculos, care ar fi permis ca pe viitor, orice decizie a oricărei autorităţi publice să poată fi cenzurată de procurori.

"De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi Preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a Preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor", susține Tăriceanu.

Joi, plenul Senatului a votat împotriva cererii procurorilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian,  în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
14 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza