Tăriceanu: Am senzaţia că au adus consilieri din Coreea de Nord pentru Statutul PNL

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că are "vaga senzaţie" că la nivelul comisiei care se ocupă de modificarea Statutului PNL au fost aduşi consultanţi din Coreea de Nord care să implementeze "principii democratice sănătoase".

Adăugat: 18 Februarie 2013
Ultima actualizare:18 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că a transmis în termen util Comisiei de Statut a liberalilor propunerile sale privind modificarea statutului, susţinând că are "vaga senzaţie" că la nivelul acestui for au fost aduşi consilieri din Coreea de Nord.
    
"Am vaga senzaţie că la nivelul comisiei de revizuire a Statutului au luat nişte consilieri străini, de prin Coreea de Nord, care au venit cu principii democratice sănătoase care să le implementeze şi la noi şi de aceea, în loc să avem parte de o discuţie prealabilă în partid legată de Statut, de posibilele formule de viitor, văd că totul este înconjurat într-un mare mister, urmează să discutăm într-o manieră expeditivă joi la Delegaţia permanentă, care probabil o să facă formalităţile să adopte anumite propuneri şi pe care să le supună Congresului. Să zicem că-mi păstrez optimismul", a spus Tăriceanu, după şedinţa BPC al PNL.
    
Senatorul a punctat că a transmis în termen util propunerile sale privind modificarea Statutului PNL, care vizează alegerea uninominală a conducerii partidului şi organizarea unui scrutin intern pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale.
    
De asemenea, el a arătat că a propus luni crearea unei comisii interne în interiorul PNL care să discute principiile de revizuire ale Constituţiei, susţinând ideea instituirii unei republici parlamentare.

"Am propus crearea unei comisii interne în PNL care să discute principiile de revizuire a Constituţiei, mă refer în primul rând la arhitectura constituţională, bazându-ne pe o serie de documente care au fost adoptate în ultimul timp - în ultimii ani, 2010 şi 2011 - în cadrul PNL şi care vorbesc fără niciun fel de echivoc despre o construcţie pe care în termeni simpli o putem denumi republică parlamentară". Călin Popescu TăriceanuÎntrebat dacă se simte deranjat de faptul că nu a fost propus în Comisia de revizuire a Constituţiei din partea PNL, Tăriceanu a răspuns: "Nu mai sunt demult deranjat de atitudinea domnului Antonescu".

El a semnalat o serie de "ambiguităţi" în declaraţiile publice făcute în ultima vreme în această privinţă.
    
"PNL are nevoie de o opţiune, o opţiune fundamentală care să plece de la principii şi să nu se bazeze pe confortul unor persoane în primul rând, aşa cum s-a întâmplat din păcate la revizuirea Constituţiei din 2003", a explicat Tăriceanu.
    
Fostul premier a mai susţinut că actuala lege fundamentală este una "hibridă", în care este sădită "sămânţa de conflict", lucru confirmat de cele două suspendări din funcţie ale preşedintelui.

Antonescu: Dezbaterea propunerilor pentru modificarea Statutului PNL va avea loc joi
    
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al partidului, că dezbaterea propunerilor pentru modificarea Statutului PNL va avea loc joi în cadrul Delegaţiei Permanente, urmând ca vineri să fie votate în congres.
    
"Am stabilit convocarea pentru joi, la ora 15.00, a Delegaţiei Permanente care va dezbate propunerile de modificare a Statutului. (...) Vineri începând cu ora 12.00, congresul extraordinar dedicat modificării Statutului şi sâmbătă congresul ordinar care este dedicat raportului de activitate, depuneri de candidaturi, dezbaterilor programatice, alegerea unei noi conduceri", a declarat Antonescu.
    
Liderul PNL a mai precizat că a luat măsurile ca orice propunere de modificare a Statutului să fie înregistrată de către comisia care inventariază aceste solicitări.
    
"Această comisie nu are o funcţie de cenzor, deci comisia nu optează pentru susţinerea unuia sau a altuia dintre amendamente, sau a uneia sau alteia dintre propuneri, comisia nu poate elimina, înlătura, respinge, nicio propunere. Comisia doar le inventariază, le aşează în proiect pentru a putea fi discutate, pe articole, pe teme", a mai explicat Antonescu.

Chiliman şi Moisescu propun zece amendamente pentru modificarea Statutului PNL
    
Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul vicepreşedinte PNL Vlad Moisescu au anunţat că au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel încât PNL "să nu fie subordonat intereselor şi obiectivelor unei singure persoane".
    
"Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane", a susţinut Andrei Chiliman, duminică, într-o conferinţă de presă.
    
La rândul său, Vlad Moisescu a prezentat amendamentele propuse, printre care şi cele anunţate de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
    
Între acestea se numără alegerea tuturor membrilor Biroului Politic prin vot uninominal, inclusiv a secretarului general al partidului, desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale prin votul tuturor membrilor de partid în cadrul unor alegeri primare, dar şi instituirea unui criteriu de integritate prin care să fie interzisă susţinerea la nivel guvernamental, pentru portofoliile ministeriale, a persoanelor trimise în judecată pentru o faptă penală.
    
Moisescu a precizat că amendamentele au fost înaintate, vineri seară, comisiei pentru Statut a PNL.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
18 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza