Suntem codaşii Europei la absorbţia fondurilor europene

România este pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene, cu 12 procente, într-un top realizat de firma americană KPMG, în timp ce Estonia şi Lituania sunt fruntaşe cu o rată a plăţilor de 59%.

Adăugat: 14 Mai 2013
Ultima actualizare:14 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România rămâne pe ultimul loc în Europa la absorbţia fondurilor europene, potrivit raportului firmei americane de audit KPMG - una din cele mai mari din lume.

Absorbţia fondurilor europene a fost puternic afectată de factori precum capacitatea administrativă limitată a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, comentează pentru Hotnews, reprezentanţii firmei de audit.

După cum se arată în Raportul KPMG, rata medie a plăţilor pe proiecte cu fonduri europene pentru cele zece noi state membre din zona central-est europeană s-a ridicat la 44 % în perioada 2007- 2012.

Ţara noastră se află pe ultimul loc în acest top cu 12 procente, în timp ce Estonia şi Lituania sunt fruntaşe cu o rată a plăţilor de 59%.

România se află pe ultimul loc şi la rata de contractare - 70% faţă de 83% cât este media în cele zece ţări analizate.

România nu stă mai bine nici în ceea ce priveşte raportul dintre contractare şi plăţi.

Decalajul dintre acestea este în cazul ţării noastre de 58%, ea fiind urmată de Bulgaria.

Daniela Nemoianu, executive partner KPMG în România susţine că "absorbţia fondurilor europene a fost puternic afectată de factori precum capacitatea administrativă limitată a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, existenţa constrângerilor financiare şi procedurile anevoioase de achiziţii care au dus la nerespectarea graficelor iniţiale de desfăşurare a  activităţilor şi implicit la întârzierea recuperării banilor cheltuiţi de către beneficiari".Autor:
Nicoleta Stoian
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
14 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza