Summitul de la Bruxelles, prelungit. Încă se caută un acord cu Marea Britanie

La Bruxelles, summitul celor 28 s-a prelungit în absenţa unui acord cu Marea Britanie, pentru a evita ieşirea acestei ţări din UE.

Adăugat: 19 Februarie 2016
Ultima actualizare:19 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Problema ajutoarelor sociale, a celor pentru copii în mod particular, reprezintă cel mai sensibil subiect în special pentru ţările din Est.

Au trecut deja peste 24 de ore de negocieri intense aici, la Bruxelles, de întâlniri bilaterale între liderii europeni, aminteşte corespondenta RRA la Bruxelles.

Experţii juridici ai Comisiei lucrează în continuare pe textul unui acord cu Marea Britanie, o misiune nu tocmai uşoară când vine vorba de un compromis pe textele tratatelor şi ale legislaţiei europene.

Subiectul cel mai dezbătut rămâne, aşa numitul Mecanism de urgenţă pentru blocarea ajutoarelor sociale pentru cetăţenii europeni care lucrează în Marea Britanie.

Problema ridicată de statele din Est o reprezintă durata restricţiilor ajutoarelor sociale pentru copii, aceste state invocând, amintesc, încălcarea libertăţii de mişcare şi discriminarea cetăţenilor lor.

O altă problemă pentru care se caută un compromis şi în această seară este cea referitoare la zona euro, unde Londra vrea să impună anumite reguli.

Deşi ea nu a făcut parte niciodată din aceasta şi aici se opun state precum Franţa şi Belgia.

Premierul belgian Jean Michel a declarat presei cu puţin timp în urmă că nu va exista o a doua şansă pentru ajungerea la un acord.

S-a avansat şi ideea că summitul ar mai putea dura câteva ore bune sau s-ar putea prelungi până mâine.

Rămâne de văzut. Preşedintele României, Klaus Iohannis, este aşteptat să facă o declaraţie de presă la finalul summitului.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza