Summit-ul NATO de la Madrid va aproba creşterea forţei rapide de reacţie a alianţei

Summit-ul NATO de la Madrid va aproba creşterea forţei rapide de reacţie a alianţei şi consolidarea la nivel de brigadă a grupurilor de luptă pe flancul estic.

Adăugat: 29 Iunie 2022
Ultima actualizare:29 Iunie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO vor aproba în cadrul summitului Alianţei Nord-Atlantice, care începe miercuri la Madrid, creşterea forţei rapide de reacţie a NATO la peste 300.000 de militari, dar şi consolidarea, la nivel de brigadă, a grupurilor de luptă ale alianţei pe flancul estic.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura reuniunii din capitala Spaniei prin videoconferinţă.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO vor aproba, în cadrul summit-ului, creşterea forţei de reacţie rapidă la peste 300.000 de militari, faţă de 40.000 cât numără în prezent, dar şi consolidarea la nivel de brigadă a grupurilor de luptă ale alianţei pe flancul estic, unde vor fi poziţionate şi cantităţi suplimentare de echipamente şi materiale militare.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să aibă miercuri o intervenţie video, în debutul primei sesiuni a summit-ului, iar la cea de a doua sesiune dedicată provocărilor globale vor fi prezenţi liderii din ţările partenere, precum şi preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene.

România este reprezentată la summit de preşedintele Klaus Iohannis, care va saluta reflectarea în noul concept strategic al NATO a situaţiei actuale de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca ameninţare principală la adresa alianţei, şi va face referire la menţionarea pentru prima dată a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Pe de alta parte, va reitera sprijinul ferm al ţării noastre pentru politica NATO a uşilor deschise, inclusiv pentru aderarea Finlandei şi Suediei.

Turcia, care s-a opus până marţi seară aderării celor două ţări, a fost în cele din urmă de acord să le susţină în demersul lor, după ce au semnat un memorandum comun de extindere a sprijinului împotriva ameninţărilor la adresa securităţii fiecărui stat semnatar. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 iunie, ora 08:00).

 Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Iunie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza