Summit european pentru integrarea romilor

Ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să se implice mai serios pentru rezolvarea problemelor minorităţii rome, apreciază participanţii la summitul de la Bruxelles pe această temă.

Adăugat: 4 Aprilie 2014
Ultima actualizare:4 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 2 Participanţii la summitul european pentru situaţia romilor, care are loc la Bruxelles, au insistat asupra implicării mai serioase a autorităţilor locale în rezolvarea unor probleme precum discriminarea, excluziunea socială sau sărăcia.

La deschiderea summitului, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a atras atenţia că strategiile naţionale de incluziune sprijinite şi de strategia europeană sau punerea la dispoziţie de fonduri europene nu vor revolva problemele cu care se confruntă comunităţile de romi.

Rezultate mulţumitoare au apărut doar în regiunile şi localităţile în care autorităţile locale s-au implicat în rezolvarea problemelor specifice.

Cu toate că există politici şi programe de sprijinirea romilor, situaţia acestora este foarte des inacceptabilă, consideră José Manuel Barroso. 

"Mulţi romi trăiesc în continuare în sărăcie şi sunt excluşi social în unele localităţi din Europa. E inacceptabil faptul că în anumite oraşe copii romi sunt înscrişi la şcolile pentru cei cu dizabilităţi mintale şi pierd astfel orice şansă de a primi o educaţie prin care să-şi atingă potenţialul şi să fie apoi plătiţi la adevărata lor valoare. E inacceptabil ca romi să fie în continuare discriminaţi în spitale, la angajare, în şcoali şi să nu aibă o locuinţă şi astfel să nu aibă nici un viitor. De asemenea, e total inacceptabil ca retorica rasistă anti-roma să câştige popularitate în rândul cetăţenilor europeni"., a spus José Manuel Barros.

UPDATE  1 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în cadrul sesiunii de deschidere a summit-ului cu tema "Incluziunea socială a romilor prin promovarea acţiunii la nivel local", organizat la Bruxelles, că o mare parte dintre romii care s-au integrat, în România, nu îşi mai recunosc etnia.

"O mare parte dintre romii care s-au integrat, care sunt ingineri, profesori, medici, politicieni sau oameni de afaceri nu îşi mai recunosc etnia", a spus şeful statului în discursul susţinut în deschiderea evenimentului, precizând că această problemă a autoidentificării există pentru că persistă în raporturile dintre majoritatea populaţiei şi minoritatea romă o atmosferă profundă de neîncredere, alimentată de prejudecăţi.

Potrivit şefului statului, "ceea ce poate deveni îngrijorător este că această intoleranţă alimentată de situaţii individuale de fapte reprobabile, comise de romi, pe fondul preungirii crizei economice, poate favoriza, sub impulsul retoricii anti-roma şi a discursului instigator, creşterea riscului de violenţe".

Situaţia romilor, analizată de lierii europeni

Progresele din ţările europene în procesul de integrare socială a romilor sunt analizate, la Bruxelles,  în primul summit al Uniunii Europene pe această temă de la instituirea, de către Comisie, în urmă cu trei ani, a cadrului european pentru strategiile de integrare a romilor.

Printre participanţi sunt oficialităţi din statele membre, reprezentanţi ai instituţiilor europene, ai organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile.

România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi ministrul muncii, Rovana Plumb. 

Summitul se va concentra asupra a trei aspecte principale ale integrării romilor: politici favorabile incluziunii tuturor romilor la nivel local, direcţionarea finanţării europene către nivelul local şi regional şi integrarea romilor în ţările implicate în procesul de aderare.

Obiectivul reuniunii este de a face un bilanţ a modului în care sunt puse în aplicare strategiile naţionale de integrare şi de a analiza dacă acestea îmbunătăţesc în mod real condiţiile de trai ale comunităţilor de romi.

Comisia Europeană va prezenta o sinteză a situaţiei din cele 28 de state membre în domeniile educaţiei, ocupării forţei de muncă, asistenţei medicale şi locuinţelor, precum şi situaţia privind combaterea discriminării şi utilizarea fondurilor.

Constatările Comisiei vor ajuta la coordonarea unor aspecte ale  politicii economice şi formularea unor recomandări specifice fiecărei ţări.Autor:
Sorin Croitorescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
4 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza