Summit european extraordinar pe tema migraţiei clandestine

La Bruxelles are loc astăzi un summit european extraordinar pe tema migraţiei clandestine, după recentul naufragiu din Marea Mediterană în care au murit peste 800 de refugiaţi.

Adăugat: 23 Aprilie 2015
Ultima actualizare:23 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Donlad Tusk, preşedintele Consiliului European
trimite pe mail

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană caută, astăzi, la Bruxelles, soluţii pentru problema refugiaţilor din zonele de conflict care încearcă să ajungă pe continent, traversând  Marea Mediterană.

Cei 28 participă la o reuniune extraordinară, decisă după cea mai recentă tragedie, de duminică, atunci peste 800 de imigranţi şi-au pierdut viaţa, după ce vasul pe care se aflau s-a scufundat în largul coastelor Libiei.

Preşedintele Klaus Iohannis reprezintă România la această reuniune.

Mai mulţi lideri europeni au cerut acţiuni ferme împotriva traficanţilor de persoane, descrişi drept negustori de sclavi ai secolului XXI.  

Preşedintele Consiliului European, Donlad Tusk, admite, că problema este dificil de rezolvat, dar speră că liderii europeni vor găsi, astăzi, o soluţie politică pentru a evita, pe viitor, migraţia clandestină şi tragediile de acest fel.

"Situaţia din Mediterană nu preocupă numai statele din vecinătatea sudică, aceasta ne priveşte pe toţi, întreaga Europă. De aceea, este nevoie să acţionăm împreună, acum", susţine Donald Tusk. 

De altfel, miniştrii europeni au decis deja să adopte un plan de măsuri în zece puncte, care va fi discutat acum la summit.

Între acestea se alfă confiscarea şi distrugerea acelor ambarcţiuni folosite de traficanţi, care îi transportă de imigranţi spre Europa, iar pentru aceasta se pune problema înfiinţării unei misiuni speciale, pentru care, astăzi, este nevoie de o decizie politică.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, va fi cea care va putea face demersurile legale în acord cu legislaţia internaţională.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza