STS face precizări privind centralizarea deceselor asociate noului coronavirus

STS exclude posibilitatea ca datele să poată fi modificate odată ce au fost introduse în cele două aplicaţii create pentru sistemul medical.

Adăugat: 18 Aprilie 2021
Ultima actualizare:18 Aprilie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Servicul de Telecomunicaţii Speciale a făcut ieri precizări referitoare la centralizarea deceselor asociate noului coronavirus, după declaraţiile fostului ministru Vlad Voiculescu că ar putea exista nereguli în raportarea acestor date şi că numărul morţilor ar putea fi mult mai mare. STS exclude posibilitatea ca datele să poată fi modificate odată ce au fost introduse în cele două aplicaţii create pentru sistemul medical - Corona Forms şi Alerte MS.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale explică într-un comunicat că fiecare deces este înregistrat pe baza datelor primite de la spitale, care sunt apoi analizate şi validate de Direcţiile de Sănătate Publică.

Fiecărui astfel de caz i se alocă un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate.

Surse guvernamentale indicau că premierul a cerut STS să verifice afirmaţiile fostului ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu, potrivit cărora ar exista diferenţe fundamentale între cifrele raportate şi cele reale şi că ar fi mai multe aspecte neclare în bazele de date se reflectă evoluţia epidemiei.

STS mai arată că este vorba de două aplicaţii Corona Forms, care centralizează cu acurateţe maximă evidenţa testelor, a persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi a deceselor survenite în urma Covid-19, date prezentate de zilnic la prânz şi aplicaţia Alerte MS, care generează statistici în conformitate cu cerinţele stabilite de Ministerul Sănătăţii.

PSD a anunţat că va cere luni constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pe acest subiect.

Reamintim că premierul Florin Câţu a declarat că nu a fost informat de fostul ministru Vlad Voiculescu în legatură cu suspiciunile sale legate de raportarea deceselor Covid.

El i-a cerut şi vicepremierului Dan Barna, care coordonează domeniul sănătăţii, să spună public daca el cunoaşte aceste informaţii şi să realizeze un raport pe această temă.Autor:
Mihaela Mihai
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Aprilie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza