Stroe: MAI ar putea suplimenta efectivele din Galaţi

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, le-a cerut trupelor MAI şi MApN prezente la Galaţi să fie pregătite, astfel încât să nu mai moară oameni din cauza inundaţiilor.

Adăugat: 14 Septembrie 2013
Ultima actualizare:14 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Autorităţile locale au dat publicităţii ultimul bilanţ potrivit căruia numărul localităţilor afectate de inundaţii ar fi crescut la 34, dintre care cele mai multe se află în continuare într-o situaţie foarte gravă.

Peste 3.600 de persoane au fost evacuate şi aproape 1.900 de case inundate.

Precipitaţiile s-au redus, de asemenea şi riscul de viituri.

În judeţul Galaţi locuitorii din comunele afectate de revărsarea apelor, ajutaţi de autorităţi, încă lucrează la îndepărtarea noroiului din case şi curţi.

Cei aproximativ 3.000 de sinistraţi au dormit vineri noapte în săli de sport, primării, sau la apropiaţi.

Localităţile cele mai afectate vor primi de sâmbătă  module pentru adăpostirea lor, precum şi pături şi saltele de la rezervele de stat, după cum a anunţat ministrul de interne, Radu Stroe, care s-a deplasat sâmbătă dimineaţă în zonă.

"Trupele trebuie să fie pregătite să intervină. Încet, încet cred că vom intra într-un normal. Până atunci vor mai veni pături, saltele pentru cei ce fie că sunt puşi în diverse cămine sau merg la familii. Chiar şi acolo, oamenii fiind săraci au nevoie de suplimentele astea. Să sperăm că tote aceste trupe vor fi fost suficiente. Dar, dacă este necesar, şi Jandarmeria şi ISU sunt pregătite. Eu sper că nu", a spus Stroe.

Situaţia cea mai ''grea'' este în zona localităţii Slobozia Conachi, a afirmat, sâmbătă, ministrul de interne Radu Stroe,  la Galaţi, după ce a survolat întreaga zonă calamitată de inundaţii din judeţ, punctând că în cazul în care va fi nevoie va fi suplimentat efectivul MAI în regiune.

Demnitarul a spus că a venit pentru a evalua situaţia reală din zonă şi le-a cerut angajaţilor Ministerului de Interne care lucrează pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor să fie pregătite.

"Trupele să fie pregătite să nu mai moară oameni. (...) Dacă va fi nevoie vom suplimenta numărul de efective pentru a ajuta populaţia", a spus ministru

El a anunţat că săptămâna viitoare, după retragerea apelor, se va face o evaluare a pagubelor.

Codul portocaliu de inundaţii, prelungit

Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii, pe râurile din bazinele Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi, până duminică, la ora 12.00.

Avertizarea cod portocaliu de inundaţii a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 14.00 şi este valabilă până duminică la prânz.

Potrivit avertizării, pe râurile din bazinele Suhu şi Chineja, în primele ore ale intervalului se pot produce şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu efect de inundaţii locale.

Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri, precum şi pe cursurile de apă necadastrate.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a precizat că avertizarea cod portocaliu a fost prelungită având în vedere situatia hidrometeorologică actuală, precipitaţiile din ultimele ore şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore.

Avertizarea cod portocaliu şi cod galben emisă joi pentru râuri din judeţele Tulcea, Constanţa, Vaslui şi Galaţi a fost ridicată sâmbătă, la ora 14.00.

A treia noapte albă

Mii de gălăţeni şi-au petrecut a treia noapte consecutiv în alte locuri decât în casele lor acum pline de apă şi de mâl, transmite corespondentul Radio România Actualităţi în zonă, Maria Măndiţă.

Din păcate, vineri seara a fost rândul comunelor Slobozia, Conachi şi Cuza Vodă să fie inundate, din cauza viiturii de pe pârâul Suhurlui.

În sute de case apa a depăşit un metru, iar oamenii nu au putut decât să privească neputincioşi distrugerea vieţii lor.

Cei aproximativ 3000 de sinistraţi din judeţul Galaţi au dormit vineri noaptea în săli de sport, în primării, la rude sau prieteni.

De sâmbătă, însă, localităţile cel mai grav afectate de inundaţii vor primi module pentru adăpostirea sinistraţilor, dar şi pături şi saltele de la rezervele de stat.

Trafic rutier blocat

Rămâne în continuare blocat traficul rutier pe Drumul National 25, între Vameşi şi Tudor Vladimirescu, din cauza apei de pe carosabil, dar şi pe Drumul Naţional 26, în zona localităţii Măstăcani.

Şi Drumul Judeţean 253 este blocat între localităţile Băleni şi Cudalbi, din cauza avarierii unui pod, iar traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad este blocat în continuare la Târgul Bujor, acolo unde ieri a deraiat un tren care, deşi a fost ridicat de pe şine, în continuare sunt probleme la terasament.

La intervenţiile din judeţul Galaţi acţionează peste 1300 de lucrători din care 634 ai Ministerului Afacerilor Interne şi 150 de militri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Maria Măndiţă
Adăugat:
14 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza