Stroe: Garantarea libertăţii presei, esenţială într-o democraţie

Deputatutul PNL, Ionuţ Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la APCE comentează proiectul de lege din Polonia, care ameninţă independenţa radioului şi televiziunii publice.

Adăugat: 5 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:5 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Ionuț Stroe
trimite pe mail

Patru asociaţii internaţionale de apărare a libertăţii presei au depus ieri plângere la Consiliul Europei, denunţând o lege controversată adoptată zilele trecute în Polonia, care ameninţă independenţa radioului şi televiziunii publice.

Şefii acestora, aleşi până acum prin concurs, urmează să fie desemnaţi de guvern, mai precis de ministrul de finanţe.

Importanţa garantării libertăţii presei este esenţială în funcţionarea unei democraţii, mai ales într-un stat membru al UE, spune deputatutul PNL, Ionuţ Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Într-o declaraţie pentru Radio România, Ionuţ Stroe consideră îngrijorător faptul că acest proiect de lege care prevede desemnarea de către guvern a şefilor posturilor publice de radio şi televiziune din Polonia a fost iniţiat în Parlamentul de la Varşovia fără dezbatere publică.

"Este cel puţin îngrijorător în acest moment ca societăţi comerciale ca radioul, televiziunea, agenţia naţională de presă sa fie practic transferate în momentul de faţă sub o nouă instituţie creată de actuala putere, fie că se numeşte un consiliu al canalelor mass-media naţionale. Este îngrijorător atât prin conţinutul proiectului legislativ care se spune că ar putea să pună în pericol pluralismul şi independenţa posturilor publice, dar este îngrijorătoare şi această procedură a introducerii rapide în parlament în scopul dezbaterii imediate fără o consultare publică şi fără a beneficia de pe urma unei consultări şi unei dezbateri parlamentare reale. Practic, legea a trecut în ultima zi a anului. Acum toate aşteptările sunt îndreptate către preşedinte care va respinge sau va aproba legea adoptată de parlament. Dar mai mult decât atât, Comisia Europeană îşi doreşte a purta un dialog cu Polonia, o democraţie consolidată a UE, iar lucrurile sunt clar şi bine definite la nivel european. Importanţa garantării libertăţii presei este esenţială în funcţionarea unei democraţii, cu atât mai mult cu cât vorbim de o ţară din UE, o ţară puternică", spune Ionuţ Stroe.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza