Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, discutată la Bucureşti

Oficiali guvernamentali din cele 14 state dunărene, lideri europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor riverane, dar şi alţi factori implicaţi discută strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Adăugat: 28 Octombrie 2013
Ultima actualizare:28 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Premierul Victor Ponta a anunţat la Forumul Strategiei pentru Regiunea Dunării, că Executivul este absolut hotărât să colaboreze cu toate celelalte guverne care participă la această strategie.

La deschiderea reuniunii a participat şi comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.

Europa are nevoie de o viziune comună în regiunea Dunării - a susţinut premierul Victor Ponta, la forumul găzduit de Palatul Parlamentului, acesta menţionând că strategia reprezintă o oportunitate extraordinară pentru toate ţările din zonă de a utiliza fonduri şi de a gândi împreună proiecte de dezvoltare.

"Cred că strategia Dunării poate fi folosită şi este deja folosită de către ţările din zonă pentru a-şi construi un viitor comun, nu în competiţie, nu în rivalitate, ci pe acele principii care au stat la baza construcţiei Uniunii Europene şi care trebuie să ne ghideze în continuare: parteneriat, interese comune, oportunităţi comune", a spus Victor Ponta.

Şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a pledat pentru o acţiune comună a tuturor statelor riverane Dunării. Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării este o iniţiativă a României şi Austriei, care a fost lansată în aprilie 2011. Dezvoltarea economică şi atragerea de fonduri europene sunt temele centrale de discuţie în cele două zile ale reuniunii.

Dezvoltarea economică şi fondurile europene, pe agenda reuniunii

Forumul Strategiei pentru Regiunea Dunării este găzduit de Palatul Parlamentului, iar subiectul este, practic, un proiect comun al statelor Dunării şi al Uniunii Europene, de dezvoltare comună, după modelul proiectului similar legat de Marea Baltică.

Dezvoltarea economică şi atragerea de fonduri europene sunt temele centrale de discuţie, în cele două zile ale reuniunii.

Potrivit corespondentului RRA, strategia Dunării nu este gândită ca un fel de organizaţie regională şi nici nu are alocate fonduri speciale din bugetul Uniunii, însă statele participante la strategie pot să obţină mai uşor bani europeni, de exemplu, din bugetul pentru coeziune, ori pentru dezvoltare regională, sau din Fondul Social European, dacă vin cu proiecte comune de infrastructură sau de mediu, de exemplu, pentru că unul dintre scopurile Uniunii este o interconectare cât mai puternică a Europei, indiferent de domeniu.

Coordonatorul naţional pentru strategia Dunării, Carmen Podgorean a arătat că statele participante îşi stabilesc priorităţile.

"Dacă statele îşi stabilesc priorităţi de infrastructură, dacă ele nu se întâlnesc la frontieră, e destul de dificil să contăm pe faptul că şi banii naţionali alocaţi acestor proiecte se vor întâlni într-un proiect comun şi cu atât mai puţin, banii pe care sperăm să îi obţinem de la UE", a explicat aceasta. 

În plus, în astfel de proiecte, Strategia Dunării are ca scop să adune laolaltă, nu doar statele aflate de-a lungul Dunării, ci şi firmele private, în special întreprinderile mici şi mijlocii.

Priorităţile sunt mobilitatea de-a lungul Dunării, energia sustenabilă, cultura şi turismul, calitatea apei, reducerea riscurilor de poluare, biodiversitatea şi calitatea aerului şi solului, cercetarea şi educaţia, competitivitatea, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea capacităţii instituţionale şi cooperarea între instituţii şi securitatea, în special în ce priveşte crima organizată.

România coordonează, împreună cu Ungaria, domeniul reducerii riscurilor de mediu, cu Bulgaria, cultura şi turismul, iar cu Austria, domeniul mobilităţii şi transporturilor pe Dunăre şi pe afluenţii acesteia. 

Este a doua ediţie a Forumului Dunării. Radio România este partener media al evenimentului.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza