Stimulentele vor fi incluse în salariul de bază

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul care ar urma să rezolve controversata problemă a stimulentelor pe care le primesc anumite categorii de bugetari.

Adăugat: 19 Octombrie 2010
Ultima actualizare:19 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul  de lege adoptat  de Camera Deputaţilor, prevede, printre altele, ca, în salariile de bază ale angajaţiilor din instituţiile bugetare, să fie inclusă valoarea medie a stimulentelor primite în 2009.


Valoarea medie se calculează după o grilă stabilită de lege.

 

Proiectul a fost adoptat cu 209 voturi   "pentru", 12 "împotrivă" şi 66 de abţineri. Opoziţia s-a abţinut de la vot.Sub incidenţa acestei legi, intră şi angajaţii Ministerului Finanţelor Publice, care primeau salariile, în special, pe acordarea de stimulente, şi aveau salariile de bază, la nivel minim, faţă de alte instituţii publice.


Săptămâna trecută, angajaţii Ministerului Finanţelor au protestat, la sediul Ministerului, faţă de faptul că nu au primit stimulentele, pe ultimele două luni.
 


După negocierile dintre sindicate şi conducerea Ministerului, a fost semnat un protocol, care prevede acordarea stimulentelor restante, pe baza unor criterii de performanţă.În aceste zile, şefii direcţiilor financiare şi liderii de sindicat analizează dosarele, pentru acordarea stimulentelor.De altfel, ministrul de resort, Gheorghe Ialomiţianu, consideră că prin acest proiect adoptat se vor rezolva problemele angajaţilor şi se va aduce echitate în sistem.

 

Stimulente după performanţăLa rândul său, premierul Emil Boc a declarat, marţi, că stimulentele salariale trebuie să fie acordate angajaţilor din Ministerul Finanţelor şi din alte instituţii în manieră corectă şi echilibrată, acordate numai pe bază de performanţă.
 


"Singurul în măsură să facă ceea ce trebuie pentru acest sistem este ministrul Ialomiţianu, care practic a luat decizia de a face ce este corect, pe de-o parte ca în sistemul în cadrul legii salarizării unitare să se rezolve această problemă în manieră corectă pentru salariaţii care sunt la Ministerul Finanţelor sau în altă parte, să fie trataţi în manieră echilibrată, iar pe de altă parte până la această adoptare - şi sper ca azi (n.r.marţi) să se rezolve în Camera Deputaţilor - acele stimulente să fie acordate numai pe bază de performanţă. Acest lucru l-am cerut", a spus Emil Boc.
    


Premierul a evitat să facă vreun comentariu referitor  la recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.

 

Potrivit  lui Traian Băsescu, fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Pogea i-ar fi ascuns premierului existenţa sistemului de acordare a stimulentelor.


    
El a mai spus că, deşi cunoştea situaţia stimulentelor, şeful Executivului ar fi aflat abia în timpul protestelor.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruţa Obrejan
Reporter:
Andrei Şerban
Adăugat:
19 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza