Statutul de rezident, obligatoriu pentru toţi românii care vor să rămână în Marea Britanie

Statutul de rezident este obligatoriu pentru toţi românii care vor să rămână în Marea Britanie, iar fără el românii pot deveni imigranţi ilegali.

Adăugat: 2 Februarie 2020
Ultima actualizare:2 Februarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Peste 435.000 de români au depus până acum cerere pentru statutul de rezident în Marea Britanie, iar termenul limită până la care se mai poate obţine acest lucru este 30 iunie 2021.

Adina Maglan, coordonator al unui proiect privind aplicarea pentru rezidenţă, ne-a explicat că statutul de rezident este obligatoriu, iar fără el românii pot deveni imigranţi ilegali.

Adina Maglan: Până la 31 decembrie 2020 nu se schimbă absolut nimic. Cetăţenii români pot călători în Marea Britanie, se pot stabili aici dacă doresc, pot studia, pot accesa locuri de muncă, însă dacă doresc să rămână în Marea Britanie după această perioadă trebuie să se înregistreze pentru noul tip de statut, numit settled status. Există un tip de rezidenţă pre-settled status, care este o rezidenţă simplă şi are o perioadă de valabilitate de cinci ani, sau rezidenţa permanentă, respectiv settled status, dar la aceasta se adaugă şi o perioadă de graţie. Deci, românii care sosesc în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au timp să aplice până la sfârşitul lunii iunie 2021.

Reporter: Ce se va întâmpla cu cei care, din diferite motive, nu o vor face?

Adina Maglan: Cei care nu se înregistrează până la termenul limită devin emigranţi ilegali, ceea ce înseamnă că nu au dreptul să mai acceseze locuri de muncă, nu pot accesa sistemul de sănătate, nu pot înscrie copiii la şcoală sau nu pot închiria o proprietate. Mai mult, chiar şi cei care lucrează deja sau deţin o proprietate nu sunt protejaţi şi ei trebuie să aplice. (Un interviu de Luminiţa Voinea).Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
2 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza