START în campania electorală pentru alegerile parlamentare

Vineri a început campania electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie. Candidaţii au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi prezenta ofertele electorale.

Adăugat: 8 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:9 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România a intrat oficial în campanie electorală pentru alegerile parlamentare de la 9 decembrie.

Urmează o perioadă de 30 de zile în care  candidaţii vor face totul pentru a convinge electoratul că sunt cei mai potriviţi pentru a ocupa un post de senator sau deputat.

La 9 decembrie românii vor trebui să hotărască care sunt parlamentarii ce trebuie să ocupe cele 137 de locuri de senatori şi 315 de deputaţi.

Vezi lista sectiilor de votare

Sistemul de vot este unul uninominal mixt.

Scrutinul din 9 decembrie se desfăşoară în baza prevederilor electorale cuprinse în actul normativ gândit, elaborat şi structurat, în principal, de social-democratul Anghel Stanciu şi liberalul Mihai Voicu, în 2008.

Potrivit acestui act normativ, la alegerile din 2008, în urma redistribuirii mandatelor au ajuns deputaţi sau senatori candidaţi care în colegiile lor erau pe locul doi sacu chiar trei.

Legea după care se desfăşoară scrutinul din decembrie 2012 este aceeaşi, pentru că PDL a contestat la Curtea Constituţională Legea votului uninominal pur iniţiată de USL.

AICI Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului

Prin urmare, alegerile parlamentare din 9 decembrie reprezintă o simbioză între aritmetica cifrelor şi redistribuirea mandatelor.

Metoda de alocare a mandatelor în Parlament

► Fiecare partid primeşte în fiecare judeţ şi la nivel naţional, în funcţie de cota sa de voturi de la alegeri, în mod proporţional, conform unui algoritm clasic în practică politica (d’Hondt), un număr de mandate.

► Aceste mandate naţionale sunt împărţite echitabil fiecărei circumscripţii (judeţ) şi fiecărui partid per judeţ.

► Apoi, în fiecare circumscripţie (judeţ) pentru fiecare colegiu uninominal se alocă pe rând mandatele.

► Mai întâi câştigă colegiile acei candidaţi care au avut mai mult de 50%+1 din voturi.

► Apoi, pentru celelalte colegii rămase neocupate primesc mandate ceilalţi candidaţi, în ordine descrescătoare a numărului de voturi obţinut, până se epuizează colegiile şi mandatele ce se cuvin fiecărui partid.

Cadouri electorale de maximum 10 lei

Ca o premieră, Guvernul a eliminat printr-o ordonanţă de urgenţă aşa-numitele pomeni electorale.

Candidaţii vor putea oferi obiecte de propagandă electorală inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi cele alimentare, bunuri alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

Guvernul a decis, luni, printr-o ordonanţă de urgenţă, că tentativa, promisiunea şi darea de bani, pentru a-i determina pe alegători să voteze într-un anume fel, se vor pedepsi cu închisoarea de la şase luni la cinci ani.

Competitorii înscrişi în cursa electorală pentru alegerile parlamentare nu au voie să ofere în campanie bunuri alimentare, bani, băuturi alcoolice sau nealcoolice şi tutun.

Obiectele de propagandă electorală ce pot fi oferite alegătorilor sunt: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete, dar acestea trebuie să fie inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Campania electorală la posturile publice de radio şi de televiziune începe în data de 9 decembrie şi se încheie în ziua de 8 decembrie.

Potrivit  Consiliului Naţional al Audiovizualului, radiodifuzorii trebuie să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echilibrate, echitabile şi corecte.

Toţi candidaţii la alegerile parlamentare trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului.

De asemenea, radiodifuzorii trebuie să fie echilibraţi în prezentarea activităţilor de campanie ale competitorilor electorali, iar competitorii trebuie să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant.

Politicienii au acces gratuit la posturile publice de radio şi de televiziune.

Emisiuni electorale


Pa parcursul desfăşurării campaniei electorale, televiziunile şi radiourile vor difuza două tipuri de emisiuni:

de promovare electorală - în care candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali îşi promovează propria candidatură, programele politice şi activităţile de campanie electorală;

de dezbatere electorală - în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaţilor sau, după caz, a reprezentanţilor competitorilor electorali;

 Emisiunile dedicate campaniei electorale trebuie să fie marcate, după caz, pe toată durata emisiunii cu sigla "publicitate electorală" sau "dezbatere electorală".

Totodată, politicienilor le este interzis în cadrul emisiunilor electorale să pună în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor.  

De asemenea, candidaţii nu au voie să facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane, dreptului persoanei la propria sa imagine şi la respectarea vieţii sale private sau să aducă atingere moralei publice.

În cazul în care un candidat aduce acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unui alt candidat sau reprezentant al competitorilor electorali, acesta trebuie să probeze eventualele acuzaţii.

Politicienilor nu le este permis să incite la ură sau discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

În ceea ce-i priveşte pe moderatorii emisiunilor electorale, aceştia trebuie să fie imparţiali, să asigure echilibrul necesar desfăşurării emisiunii şi să ofere fiecărui candidat participant la discuţii posibilitatea de prezentare a opiniilor sale.

În acelaşi timp, moderatorii trebuie să formuleze întrebările fără a fi tendenţiosi sau părtinitori şi să manifeste un comportament civilizat în relaţia cu participanţii la dezbateri şi să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, participanţii la emisiuni pun în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor.

Radiodifuzorii privaţi pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor de promovare electorală şi de dezbateri electorale.

Din data de 7 decembrie, până în data de 9 decembrie, la încheierea votării, este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

Campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de începerea votării.

Românii sunt aşteptaţi la vot pe 9 decembrie

Pentru acest scrutin au fost organizate 18.751 secţii de votare atât în ţară, cât şi în străinătate. Peste hotare sunt 295 de secţii, iar în ţară 18.456.

Pe 9 decembrie sunt aşteptaţi la urne cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegător îşi exprimă votul personal, potrivit prevederilor legale.

Informaţii utile pentru ziua votului AICI

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul, pe baza actului de identitate - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate.

În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate paşaportul simplu sau în cazul statelor membre ale Uniunii Europene şi cartea de identitate, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate; în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice, paşaportul diplomatic sau de serviciu; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Votarea începe duminică la ora 7:00 şi are loc până la ora 21:00, când secţia de votare se închide.
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
8 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:
9 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza