Stânga radicală, Syriza, căştigătoarea alegerilor din Grecia

În Grecia partidul stângii radicale Syriza a câştigat cu un avans confortabil alegerile parlamentare anticipate potrivit sondajelor făcute la ieşirea de la urne.

Adăugat: 26 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:26 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE ora 8.00. Alexis Tzipras, liderul stângii radicale Syriza, care a câştigat alegerile parlamentare anticipate din Grecia, urmează să fie învestit astăzi în funcţia de prim-ministru.

El are cel mult trei zile la dispoziţie pentru formarea noului guvern.

Chiar dacă Syriza ar putea deţine majoritatea absolută de 151 de mandate din cele 300 ale Parlamentului, Tsipras a anunţat că va solicita sprijin din partea altor partide.

Potrivit corespondentului RRA la Atena, Monica Chihaia, cel mai probabil partener la guvernare ar fi formaţiunea Grecii Independenţi, un partid nou, care, la fel ca Syriza, se opune politicilor de austritate economică.

Informaţiile transmise de Ministerul grec de Interne confirmă victoria stângii radicale, la o diferenţă de aproximativ 9% faţă de Noua Democraţie, clasată pe locul al doilea, potrivit corespondentului RRA la Atena.

Informaţiile au luat în considerare numărarea a 25% din numărul total de voturi. Pe locul al treilea, partidul extremist, "Zări Aurii", care a reuşit să obţină mai mult decât indicau sondajele, peste 6 %.

În baza acestor rezultate, Syriza este creditată cu 149, până la 151 de locuri în Parlament.

Reamintim că, pentru a-şi asigura majoritatea în legislativ, are nevoie de 151 de locuri.

Primul ministru, Antonis Samaras, i-a telefonat liderului Syriza, Alexis Tsipras, pentru a îl felicita.

Deocamdată, este neclar dacă partidul Syriza va câştiga suficiente locuri în Parlament pentru a guverna singur ţara.

Syriza a promis că va renegocia datoriile uriaşe ale ţării şi va pune capăt austerităţii.

Anterior, sondaje de opinie, la ieşirea de la urne, sugerau că Syriza a obţinut între 36% şi 38% din voturile exprimate de alegători, iar partidul de guvernământ, Noua Democraţie, 26% - 28%.

În cazul în care va fi nevoie, potenţialii parteneri ai Syriza vor fi două mici partide recent înfiinţate, Potami şi Grecii Independenţi.

Primele felicitări au sosit din Franţa, semnate de secretarul Partidului Socialist Francez, transmise şi din partea preşedintelui Hollande.
 Autor:
Monica Chihaia
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza