Stânga europeană propune o "alianţă între popular-europeni şi social-democraţi"

Opt liderii ai stângii europene se reunesc sâmbătă la Paris, cu câteva zile înainte de un summit european de la Bruxelles. Printre aceştia şi premierul Victor Ponta.

Adăugat: 21 Iunie 2014
Ultima actualizare:21 Iunie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta (cu spatele) şi preşedintele Franţei, Francois Hollande
trimite pe mail

UPDATE Şefii de guvern social-democraţi din UE, prezenţi sâmbătă la reuniunea de la Paris, au luat în discuţie şi posibilitatea creării unei alianţe între popular-europeni şi social-democraţi, o alianţă care susţine Comisia Europeană (CE), a declarat premierul Victor Ponta prezent la eveniment, pentru postul de televiziune Antena 3.

"Asta am şi discutat şi asta va discuta Francois Hollande în numele nostru cu cancelarul Merkel, o alianţă care susţine Comisia Europeană. Va avea şi Parlamentul European o reprezentare echilibrată, în sensul în care doi ani şi jumătate va fi preşedinte un social-democrat, Martin Schultz, doi ani şi jumătate un preşedinte din partea Partidului Popular European" a spus Victor Ponta în interviul acordat Antena 3 si citat de Agerpres.

El a adăugat că la întrevedere a fost abordată şi chestiunea portofoliilor.

"S-a discutat despre ce e important pentru noi, pentru social-democraţi să cerem. A fost, dacă putem extinde aşa, de la o discuţie de coaliţie de guvern în România, la o discuţie de coaliţie de guvernare în Europa, care va însemna pentru următorii cinci ani foarte multe lucruri care sunt importante pentru viaţa noastră de zi cu zi", a mai precizat şeful Executivului de la Bucureşti.

Preşedintele socialist al Franţei, François Hollande, discută cu cei şapte şefi de guvern social democraţi din Uniunea Europeană, printre care şi cu premierul Victor Ponta.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Paris, ei urmează să decidă condiţiile pe care le vor impune dreptei pentru a le susţine candidatul, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Întâlnirea de la Paris are ca obiectiv armonizarea poziţiilor susţinute de forţele social democrate din Uniunea Europeană înainte de summitul de la Bruxelles.

Victor Ponta pentru România şi Matteo Renzi pentru Italia fac parte dintre liderii social democraţi importanţi, prin ponderea obţinută de formaţiunile lor respective la recentele alegeri europene.

La Paris se află, de asemenea, vicecancelarul german Sigmar Gabriel, a cărui formaţiune se află în coaliţia de la Berlin condusă de cancelarul Angela Merkel, precum şi Martin Schulz, de asemenea german şi social democrat, preşedintele fostului Parlament European.

Liderii social democraţi sunt gata să susţină candidatura conservatorului Jean-Claude Juncker la postul de preşedinte al Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker are nevoie, însă, şi de majoritate în Parlamentul European, o majoritate pe care o poate obţine numai cu sprijinul social democraţilor.Autor:
Tudor Ţepeneag
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
21 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza