SRI: Preşedintele nu a fost informat despre relaţiile dintre Bercea şi fratele său

Şeful SRI, George Maior susţine că preşedintele Traian Băsescu nu a fost informat despre relaţiile dintre Bercea Mondial şi fratele preşedintelui.

Adăugat: 24 Iunie 2014
Ultima actualizare:24 Iunie 2014

Politica Romaneasca
Foto: George Maior, şeful SRI
trimite pe mail

Serviciul Român de Informaţii i-a informat despre activităţile infracţionale ale lui Sandu Anghel pe preşedinţii României încă din 2001, însă în informări nu s-a regăsit şi relaţia clanului cu Mircea Băsescu, a declarat directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior.

Directorul SRI a precizat că în perioada 2001- 2012 la nivelul Serviciului au fost derulate 8 acţiuni informativ-operative referitoare la activităţile de criminalitate organizată ale gruparii Bercea.

" (A existat) o informare transmisă preşedintelui Traian Băsescu la data de 29 octombrie 2009, cu probleme ce ţin de securitatea naţională vizavi de acest clan. Nu a conţinut acea informare aspecte referitoare la raporturile sau relaţiile lui Bercea cu fratele domniei sale. Deci preşedintele în declaraţia sa de ieri a avut dreptate, Serviciul nu a abordat această chestiune într-o informare separată", a spus Maior.

13 documente de informare remise de SRI

Membrii Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI au întocmit un raport din care să rezulte dacă preşedintele României a fost sau nu informat asupra activităţilor ilegale ale clanului Bercea, document care va fi transmis Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, a anunţat marţi preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, Georgian Pop, după audierea conducerii SRI pe această temă.

"Votul pentru acest raport a fost unanim. SRI a avut în atenţie aspecte privind securitatea naţională legată de activităţile întreprinse de Anghel Sandu, zis Bercea Mondial şi persoanele din anturajul acestuia încă din anul 2001", a precizat Pop.

Potrivit raportului, de-a lungul timpului,  un număr de 13 documente de informare au fost remise beneficiarilor din plan central, inclusiv preşedintelui României, Traian Băsescu, în data de 29 octombrie 2009, cu aspecte ce ţin de securitatea naţională a României, 14 informări au fost destinate factorilor de decizie locali şi 19 sesizări organelor de urmărire penală.

"În condiţiile iniţierii şi cercetării de către organele de urmărire penală SRI nu mai are posibilitatea legală de a transmite beneficiarilor abilitaţi în stat documente de informare care să aibă la bază date obţinute în contextul instrumentării cauzei. În această situaţie, SRI este obligat să respecte confidenţialitatea fazei de urmărire a anchetei penale fiind practic interzisă diseminarea de date care fac obiectul unui dosar penal asupra cărora procurorul este singurul care poate dispune", se mai precizează în raport.

Pe de altă parte, Serviciul de Protecţie şi Pază trebuie să predea până luni Comisiei de apărare din Senat un raport, din care să reiasă dacă preşedintele a fost informat cu privire la situaţia familiei Anghel.Autor:
Cristina Grecu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
24 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza