Sprijinul Guvernului Ungariei pentru Partidul Popular Maghiar, "o greşeală"

Deputatul UDMR, Korodi Attila, susţine că recentele declaraţii de sprijin ale reprezentanţilor guvernului din Unagaria pentru partidul iniţiat de Laszlo Tokeş, reprezintă "o greşeală".

Adăugat: 27 Februarie 2012
Ultima actualizare:28 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a României din Camera Deputaţilor, parlamentarul UDMR Korodi Attila, apreciază că declaraţiile de sprijin  făcute la Congresul Partidului Popular Maghiar din Transilvania de  reprezentanţii Guvernului Ungariei nu sunt binevenite şi sunt o greşeală.

"Aceste declaraţii făcute de Nemeth Szolt sunt de înţeles, este vorba de oameni care se cunosc, este vorba de partipriuri, dar când vorbeşte secretarul de stat Nemeth Zsolt, face o greşeală. Cu toată onestitatea, FIDESZ (partidul de guvernământ din Ungaria) este vocea electoratului şi are un mandat a două treimi din alegători dar, din păcate, o parte  a conducerii FIDESZ vede politicile cu privire la comunităţile maghiare din afara graniţelor şi în speţă în Ardeal, ca o problemă internă şi o problemă proprie.  Aici e greşeala, până la urmă. Ar trebui să-şi asume responsabilitatea de a ajuta comunitatea maghiară şi nu prietenii politici", a spus Korodi Attila.

Parlamentarul UDMR a subliniat  că  singura forţă politică din România care reprezintă  comunitatea maghiară şi care  are reprezentare în Parlament cu un mandat clar de a se implica şi în relaţiile româno-maghiare este UDMR.

"Este clar că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt strategice şi sunt importante  dar nu se face un partid de buzunar şi imediat devine o verigă a acestei relaţii sau ecuaţii de parteneriat strategic. Cât despre apariţia PPMT nu pot să spun decât că, deja, a fost o experienţă cu Partidul Civic Maghiar, care şi-a arătat rezultatele. Sunt pur şi simplu energii şi fonduri alocate programelor şi proiectelor care nu aduc nimic bun comunităţii maghiare din România",   a mai spus Korodi Attila.

Sâmbătă, la Miercurea Ciuc, a  avut loc Congresul de constituire a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania unde s-a ales conducerea formaţiunii.

Printre cei prezenţi a fost şi secretarul de stat al Ministerului de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, care şi-a exprimat speranţa că, la alegeri, se va întări reprezentarea maghiarilor atât la nivelul parlamentar,  cât şi la cel local.

Diplomatul maghiar  a salutat înfiinţarea PPMT şi şi-a exprimat convingerea că noul partid "poate contribui la reînnoirea politicii maghiare din Transilvania".

"Politica maghiară din Transilvania a avut întotdeauna un loc de onoare şi în această relaţie româno-maghiară şi cred că şi PPMT poate fi un aliat într-o construcţie de parteneriat strategic",  a afirmat oficialul de la Budapesta.
 Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
27 Februarie 2012
Ultima actualizare:
28 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza